Erişilebilirlik

Ekonomi ve Dış Politika Değişecek mi?


Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın kurduğu 65. hükümeti özellikle dış politika ve ekonomide zorlu bir yaz bekliyor. Bu nedenle kabine açıklanmadan önce dış politikaya ve ekonomiye yön verecek isimlerin kimlerden oluşacağı merakla bekleniyordu.

Yıldırım, özellikle cumhurbaşkanının ekonomi danışmanları tarafından eleştirilen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i yeni kabineye aldı. Maliye Bakanı Bakanı Naci Ağbal da makamını korurken Yıldırım’ın Ekonomi Bakanlığı’ndaki tercihi Mustafa Elitaş’ın yerine Erdoğan hükümetlerinde görev alan Denizli milletvekili Nihat Zeybekçi oldu.

“Şimşek’in korunması ekonomide bir değişiklik olmayacağının ispatı”

İktisatçı Mustafa Sönmez, Binali Yıldırım’ın Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumu gözeterek Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i kabinede tuttuğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sönmez, “Yeni Başbakan’ın Şimşek’i Bakanlar Kurulu’nda koruması, politika değişikliğine gitmeyeceğinin ispatı. Bu tutum dünya piyasalarına dikkate alma ihtiyacından kaynaklanıyor,” dedi.

“Türkiye kırılganlıklarını ve risklerini koruyor”

Sönmez, Merkez Bankası’nın Para Piyasası Kurulu toplantısının ardından faizin üst koridorunu 50 baz puan indirmesini de piyasanın dikkate alınmasına bağlıyor: “Merkez Bankası’nın almış olduğu karar ortalama fonlama maliyetini düşürmedi. Herkesin beklediği bir şeydi. Şimşek’in tutulması da bu bağlamda görülmeli. Piyasalar hassas dönemden geçiyor. Haziran’da FED’in faiz arttırma durumu var. Yeni kabinenin manevra alanı yok, mevcut durumu koruyacak gibi. ‘Faizi düşüreceğim’ demekle olmaz. Ekonomi politikası piyasanın gerçekleriyle oluşturulur. FED, Haziran ayında faiz arttırma sinyali verirse, bugün 3 Lira’dan 2,96’ya gevşeyen Dolar yeniden yükselir. Türkiye kırılganlıklarını risklerini koruyor.”

Başbakan Binali Yıldırım, dış politikada ise ciddi bir değişikliğe gitti. Daha önce 2005-2009 yılları arasında Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği görevinde bulunmuş olan Volkan Bozkır’ın yerine Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik’i Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak atadı. Yıldırım’ın Dışişleri Bakanı tercihi ise selefi Ahmet Davutoğlu gibi Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

“Türkiye’yi Saray hükümeti yönetecek”

Sabancı Üniversitesi İstanbul Dış Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı Cengiz Aktar, Yıldırım kabinesinin tamamen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda alınacak kararlar doğrultusunda tutum takınacağı iddiasında.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dr. Aktar, “Avrupa Birliği ile ilişkilerde bir değişiklik beklememek lazım. Burada göstermelik bir hükümet var. Bu hükümet bir önceki hükümetten çok daha fazla Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bağlı ve ona biat eden bir yapıda. Bu nedenle Saray’da kim sorumlu ona bakmak lazım çünkü Türkiye’yi Saray hükümeti yönetecek. Ekonomi konusunda Mehmet Şimşek’i göstermelik olarak koydular. Onun ağırlığı yok. Nihat Zeybekçi zaten Cumhurbaşkanı’nın adamı. Cumhurbaşkanı’nın danışmanları Yiğit Bulut ve Cemil Ertem ekonomi politikalarında etkili,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG