Erişilebilirlik

Ekonomi Beklenilenden Hızlı Büyüyor


Ticaret Bakanlığı Amerikan ekonomisinin son iki yılda kaydettiği en hızlı yıllık büyüme oranını yüzde 4,6 ile Nisan – Haziran ayları arasında elde ettiğini açıkladı. Uzmanlar, yılın ilk çeyreğinde yüzde iki oranıyla küçülen üretimden sonra gelen bu haberin, yılın geri kalanı için olumlu bir gösterge olduğu görüşünde.

Bazı ekonomistler bu son açıklanan rakamın ülke ekonomisinin yavaş yavaş canlandığının kanıtı olduğunu savunurken, diğerleri ise henüz bir değerlendirme yapmak için erken olduğu görüşünde.

Uzun ve sert geçen kış nedeniyle ekonominin etkilendiğini belirten finansal analist Greg McBride’e göre henüz ortada somut bir gösterge yok.

Uzmanlar, daha kapsamlı bir değerlendirme yapılabilmesi için 2014 yılının son çeğreğinden gelecek rakamların da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

Büyüme son çeyrekte devam etse bile, yılın ilk çeyreğindeki küçülmenin gayrisafi milli hasılanın geçen yılki oranı olan yüzde 2,2’yi geçmeyeceği anlamına geldiği belirtiliyor.

Wall Street’in ekonomik kalkınma konusunda herhangi bir endişesi varsa bile şu anda bunu göstermediği ifade ediliyor.

Hızlı büyüme oranı haberini alan borsa’da hisse senetlerinin fiyatları arttı. Fiyatların artmasında tüketici güveninin arttığını gösteren kamuoyu yoklamasının da rol aldığı belirtildi.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Ekonomisti David Stockton’a göre ekonominin makul bir hızda, olumlu yönde ilerliyor ve bu nedenle de Amerikan şirketleri yatırım harcamalarını arttırma eğiliminde.

Şirket harcamaları ve ihracat oranlarındaki artış işsizliğin de azalmasına yardımcı oluyor. Geçen yıl işsizlik oranlarının beklenen rakamların altında olması nedeniyle maaşlar artış göstermemişti.

Finansal analist Greg McBride geçen yılki bu tablonun değişmeye başladığını belirtiyor. 2014 yılında en büyük iş olanağının yaratıldığı sektörün profesyonel ve iş hizmetleri alanı olduğunu belirten McBride, bu sektördeki işlerin de genelde yüksek maaşlı olduklarının altını çiziyor. Bunun ekonomik kalkınma adına iyi bir gelişme olduğunu da ifade eden McBride, işsizliğin azalmasına yönelik belli bir ekonomik ivmelenmenin yakalandığını ve bunun da ekonomik kalkınma adına evvelki ivmelenmelere göre çok daha düzenli olduğunu belirtti.

Ekonomistler, istihdam piyasalarıyla ilgili net sonuçların 3 Ekim itibariyle ile belli olacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG