Erişilebilirlik

Başkanlık Seçimlerinde Temel Konu Ekonomi


Başkanlık Seçimlerinde Temel Konu Ekonomi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da başkanlık yarışı genellikle Başkan Barack Obama’nın ekonomi politikaları üzerinde bir referandum olarak görülüyor. Cumhuriyetçi aday Mitt Romney zor ekonomik koşullardan duyulan hoşnutsuzluğu oya çevirmek için geçmişte başvurulan bir soruyu taktik olarak yeniden kullanıyor

Cumhuriyetçi başkan yardımcısı adayı Paul Ryan, Barack Obama’nın ekonomik sicilini halktan saklayamayacağını söylüyor.

Ryan, “Halkın Başkan Obama döneminde eskiye kıyasla daha iyi durumda olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok,” şeklinde konuşuyor.

Aynı görüşü Ronald Reagan, 1980’de rakibi Başkan Jimmy Carter’ı yenilgiye uğrattığı seçim kampanyasında bir soruyla Amerikan halkına sunmuştu.

Ronald Reagan, “Dört yıl öncesine göre daha iyi durumda mısınız?” şeklinde konuşmuştu.

Cumhuriyetçiler seçmenlerin bu yıl da aynı yargıya varacaklarını umuyor. Nitekim New York’ta bir market sahibi durumdan memnun değil: “Şu anda işler çok yavaş. İnsanların parası yok. Çünkü ekonomi çok iyi değil.”

Başkaları farklı görüşte. Bunlardan biri Michiganlı seçmen Dave Shingle.

Dave Shingle, “Bazıları daha kötü, bazıları daha iyi durumdayız diyor. Zor günler yaşadığımız doğru. Ama şimdi biraz daha iyi durumda olduğumuz da bir gerçek,” diyor.

Demokratlar bugünkü yüksek işsizlik oranı ve yavaş ekonomik büyümenin Obama göreve gelmeden aylar önce Başkan Bush döneminde başlayan derin krizin sonucu olduğunu savunuyor.

Bill Clinton, “Başkan Obama bana kıyasla çok daha zayıf bir ekonomi ile işe başladı. Ne ben ne de benden önceki başkanların hiçbiri durumu dört yılda düzeltemezdi,” şeklinde konuştu.

Maryland’lı seçmen Bill Dennis de bu görüşte: “Ekonomi son dört yılda istikrara kavuştu. Daha önce hızla düşüş içindeydi. Şimdi daha iyi olabilirdi. Ama daha kötü de olabilirdi.”

Ekonomist Gary Hufbauer, ekonomik verilerin bu görüşü desteklediğini söylüyor: “Borsa krizde kaybettiğini yeniden kazanarak eski seviyesine çıktı. Yeni işler yavaş da olsa sürekli yaratılıyor.”

Ancak Amerikalılar’ın çoğu henüz mali durumlarının düzeldiğini görmüş değil.

Gary Hufbauer, “Çok yavaş bir ekonomik düzelme içindeyiz. Ücretler artmadı, işsizlik hala oldukça yüksek. Baştaki beklentilerin aksine işler o kadar iyi görünmüyor,” şeklinde konuşuyor.

Seçmenler Başkan Obama’yı hızlı canlanmayan ekonomi için cezalandıracak mı?

Ben Forhnapfel, “Birçok kişi için ekonomi çok zayıf,” şeklinde konuşuyor.

Ya da Amerikalılar ülkeyi yıkıcı bir mali krizden kurtardığı için kendisini ödüllendirecek mi?

New York'lu bir seçmen, “Bence ülke dört yıl öncesinden daha iyi durumda,” şeklinde konuşuyor.

Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar zafere ulaşmanın bu soruların yanıtından geçtiği görüşünde birleşiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG