Erişilebilirlik

27 Ekim Amerikan Basınından Özetler


27 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Washinton Post bugünkü ana sayfasında Çin’in en büyük otomobil camı üreticisi Fuyao Grup’un Amerika ve Çin arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve ekonomik büyümede yeni bir dalga yaratmak amacıyla Ohio eyaletinde fabrika açtığını bildiriyor. Çin firmalarının yurt dışına açılma eğilimi içinde olduğunu yazan gazete, Fuyao Grup adlı şirketin, Ohio eyaletinin Moraine kasabasında Generel Motors’un 1920 yılında inşa ettiği fabrikada faaliyet gösterdiğini yazıyor. Habere göre bir zamanlar sanayileşmeyle büyüyen ancak küreselleşmenin etkileri yüzünden yıldızı sönen Moraine gibi kasabalar, Çin firmalarının Amerika’da yaptığı yatırımlarla yeniden canlanıyor. Ancak gazete, Amerikalı yetkililerin Çin firmalarının yaptığı bazı yatırımların ulusal güvenlik açısından tehdit unsuru haline gelebileceğini düşündüğünü ve bu nedenle kaygılı olduğunu da bildiriyor.

Washington Post’ta bugün ayrıca Donald Trump’ın başkan adaylığı nedeniyle Cumhuriyetçi Parti’nin kadınlarla olan ilişkisinin giderek bozulduğuna dair bir haber de yer alıyor. Habere göre Cumhuriyetçi Parti içindeki birçok kadın, Donald Trump’a yönelik cinsel taciz suçlamalarını bertaraf etmeye çalışan partili erkek politikacıların, partinin kadın seçmenlerle olan ilişkisine giderilmesi mümkün olmayacak ölçüde zarar verdiğini düşünüyor. Cumhuriyetçi Parti’nin kadınlara adeta ”savaş açtığını” yazan gazete, eski başkan aday adayı Carly Fiorina, eski Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ve New Hampshire eyaletinden Senatör Kelly Ayotte gibi Cumhuriyetçi Partili kadınların Donald Trump’ın başkan olmasını istemediklerini açıkça söylediklerini hatırlatıyor. Gazete ayrıca Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich’in Trump’a yönelik cinsel taciz suçlamalarını gündeme getiren Fox News kanalı habercilerinden Megyn Kelly’yi azarlayarak ‘kafayı cinsellikle bozmuşsun’ demesinin, partinin neden kadın seçmenleri kaybettiğini açıklamaya yettiğini yazıyor.

Boston Globe bugünkü ana sayfasında 2008 ekonomik krizinden sonra giderek azalan kredi kartı kullanımının Amerika’da bu yıl adeta patlama yaptığına dair bir haber yayınlamış. Habere göre tüketimin artış gösterdiği bu yıl bankalar, 2008‘den bu yana tüketicilere ilk kez görülmemiş ölçüde yeni kredi kartı dağıttı. Bankalar Ocak ayından Temmuz ayına kadar müşterilerine 39 milyon kredi kartı verdi. İktisatçılar, Amerikalı tüketicilerin toplam kredi kartı borçlarının bu yılın sonunda neredeyse bir trilyon doları bulacağını tahmin ediyor. Boston Globe’a göre kredi kartı şirketleri, özellikle varlıklı tüketicileri cezbetmek için en çok ‘hediye dağıtma’ taktiğini kullanıyor. Haberde Emmy Ödülleri törenine ücretsiz bilet ya da bir Avrupa başkentinde lüks bir otelde bir gecelik ücretsiz oda gibi birçok ‘hediye’nin kredi kartı şirketlerince müşterilere sunulduğu yazıyor. Ancak haber, tüketicilerin kısa süre içinde kredi limitlerine erişmesinin ekonomi açısından risk oluşturduğu uyarısında bulunuyor.

Wall Street Journal ön sayfasında dün Washington’daki yeni otelinin açılışını yapan Donald Trump’ın fotoğrafını da paylaşan gazete, Trump’ın popülizmi kullanarak Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığına kadar yükselmesini analiz eden bir değerlendirmeye yer vermiş. Gazeteye göre, serbest ticaret anlaşmalarının ekonomiye zarar verdiğini, göçmenlerin toplumun dokusunu bozduğunu sık sık dile getiren Trump, bu popülist söylemle Amerikan işçi sınıfını saflarına çekmeyi başardı. Gazete, daha önceki Cumhuriyetçi adayların bu muhafazakar sınıfın silah kontrolu ve kürtaj gibi başka hassasiyetlerine hitap ettiğini, ancak Trump’ın ilk kez ekonomik çıkarlardan dem vurarak yükseldiğini yazıyor. Cumhuriyetçi Parti’de derin uçurumlar açan Trump’ın başkanlık seçimini kazanması durumunda Cumhuriyetçi Parti’nin köklü kadroları, parti içindeki yerlerini sorgulamaya başlayacak. ”Trump kaybederse ne olur?” senaryosuna da yanıt veren gazeteye göre Trump cephesi ”Bizi yeterince desteklemediniz” diyerek parti kadrolarına yüklenecek ve ”Peki, Cumhuriyetçi Parti kimi temsil ediyor?” sorusu, ağızdan ağıza dolaşmaya başlayacak.

XS
SM
MD
LG