Erişilebilirlik

21 Ekim Amerikan Basınından Özetler


21 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Washington Post iki yıldan fazla süredir IŞİD kontrolu altında bulunan Musul’da çatışmaların en çetin geçecek kısmının kent sınırlarının hemen dışında yaşanacağını öngörüyor. Haberde Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin Paris’teki Batılı diplomatlarla yaptığı video konferansında, Musul’a yönelik harekâtın planlanandan daha hızlı ilerlediğini söylediği bildiriliyor. Bir Amerikan askerinin bombalı saldırıda öldüğünü duyuran gazete, Kürt peşmerge güçlerinin de ciddi kayıplar verdiğini ancak kaç peşmergenin öldüğüne dair açıklama yapılmadığını bildiriyor. Habere göre Kürtler, verilen kayıpların sayısının yüksek olmasını Amerika liderliğindeki koalisyonun hava operasyonlarının eskisi kadar yoğun olmamasına bağlıyor.

Washington Post bugün başkanlık seçimleriyle ilgili olarak ise Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın üçüncü ve son tartışma programında seçim sonuçlarını kabul etmeyebileceğini söylemesi üzerine Cumhuriyetçi Parti’nin yaşadığı panikle ilgili habere yer vermiş. Gazete, Trump’ın seçimlere hile karıştığını iddia etmesi gibi herkesi şok eden çıkışları nedeniyle Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen liderlerinin seçimi daha başından kaybettikleri endişesine kapıldığını yazıyor. Habere göre Demokrat aday Hillary Clinton’un seçimi açık ara farkla kazanacağına inanmaya başlayan Cumhuriyetçi senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleri, kendi koltuklarını kurtarma çabası içine girmiş durumda. Cumhuriyetçi Parti’nin, Ohio eyaletinde yaptığı konuşma sırasında seçim sonuçlarını sadece kendisi kazandığı takdirde kabul edeceğini söyleyen Trump’ın verdiği hasarı kontrol altına almak için geliştirdiği sistematik bir strateji, henüz yok.

Bugün Washington Post’tan aktaracağımız son haber ise Washington’daki düşünce kuruluşlarının dış siyaset konusunda önde gelen uzmanlarının Obama sonrası Amerikan dış siyasetine yönelik tavsiyelerle ilgili. Habere göre Brookings Enstitüsü’nden Amerikan Kalkınma Merkezi’ne kadar birçok düşünce kuruluşu, Amerikan dış siyasetinin İran’ı ve Rusya’yı kontrol altında tutmak ve Ortadoğu’daki karmaşayı dizginlemek için daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiği görüşünde. Dış siyaset uzmanı Martin Indyk’in, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Amerika liderliğindeki uluslararası düzenin tehdit altında olduğunu savunduğunu yazan gazete, uzmanların, Amerika’nın uluslararası siyasi arenada kendini yeniden lider olarak kabul ettirmesi gerektiği görüşüne yer veriyor.

New York Times bugün ana sayfasında Musul harekatının kızışmasıyla ilgili fotoğraflı haberinin yanı sıra Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın son tartışma programında kürtaj hakkı, cinsel taciz ve evlilik eşitliği konularında yaptığı çıkışlarla gerek yaşlı gerek genç feministleri kendi safına çekmeyi başardığını yazıyor. Üçüncü ve son tartışma programında Trump’ın Clinton tam vergiler ve sosyal güvenlik konusunu ele alırken rakibine ‘Ne edepsiz bir kadın’ sözüyle saldırmasının toplumda adeta infial yarattığını yazan gazete, kadın seçmenlerin yüzde 60’ının Clinton’ı desteklediğine dikkat çekiyor.

Son olarak Los Angeles Times, Cumhuriyetçi Parti’nin en sadık seçmen tabanını oluşturan Mormonlar’ın bile Donald Trump’a oy vermekte tereddüt ettiğini yazıyor. Habere göre kutuplaştırıcı nefret söylemleri, Mormon nüfusun özellikle yoğun olduğu Utah, Idaho, Nevada ve Arizona eyaletlerinde Trump’ın kan kaybetmesine yol açtıyor. Mormon Kilisesi’ne üye Mormon nüfusun oylarına son derece sadık seçmenler olduğunu ve Mormon seçmenin sandık başına gitme oranının çok yüksek olduğunu hatırlatan gazete, bu seçmenleri kaybetmenin Trump’a zarar vereceğini öngörüyor.

XS
SM
MD
LG