Erişilebilirlik

17 Ekim Amerikan Basınından Özetler


17 Ekim Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Amerika’da birçok gazete bugün Musul’u IŞİD’den geri almak amacıyla başlatılan harekata geniş yer ayırıyor. Bu gazetelerden biri de New York Times. Musul’a 35 kilometre uzaklıkta bir askeri üste silahını hazırlayan Iraklı bir askerin fotoğrafını ana sayfadan paylaşan gazete, bir milyon nüfuslu Musul’un, bir devlet olarak işlediğini kanıtlamaya çalışan IŞİD’in elindeki son kozlardan biri olduğunu vurguluyor. Habere göre Musul’dan kaçmak, son zamanlarda neredeyse imkansız hale geldi. Kaçma teşebbüsünde bulunanlara bir milyon dinar para cezası verildiği, kaçmaya çalışan kişinin Irak Ordusu mensubu ya da polis olması durumundaysa idam edildiği bildiriliyor. Haberde ayrıca Musul’da geriye kalan bir milyon insanın IŞİD’e karşı koymada giderek daha da cesaretlendikleri vurgulanıyor. Amerika’nın tahminlerine göre Musul’da 3 bin ila 4 bin 500 kişiden oluşan bir direniş gücü var.

Kentin Sünni nüfusunun büyük çoğunluğunun Haziran 2014’te IŞİD’in kenti ele geçirişini sevinçle karşıladığını hatırlatan New York Times, o zamandan bu yana halkın IŞİD’e karşı tavrının çok değiştiğini vurguluyor. Gazete, IŞİD’in katı sosyal kuralları ve acımazsızca uyguladığı cezalarından usanan Musul halkının, kentin örgüt için son kale anlamına geldiğini bildiğini, bu nedenle de son derece çetin geçecek çatışmalar için hazırlık yaptığını yazıyor. Haberde ayrıca IŞİD’in içinde bulunduğu ekonomik krizin Musul’u da etkilediği, okulların bu yıl hiç açılmadığı, su ve elektrik gibi hizmetlerin asgari seviyede sağlandığı, 14-40 yaş arası erkekleri bünyesine militan olarak katmaya çalışan örgütün bu faaliyetinin giderek azaldığının gözlendiği aktarılıyor.

New York Times bugün ayrıca Donald Trump’ın 2005 yılına ait bir ses kaydının ortaya çıkmasıyla patlak veren ve 2016 başkanlık yarışının tam da ortasına düşen cinsel istismar tartışmalarının Amerikan kamuoyunu hem derinden yaraladığını, hem de çok öfkelendirdiğini yazıyor. Gazete, zaten başından beri çirkin geçen seçim sürecinin son haftalarının, cinsel tacizin gündemin baş sırasına oturmasıyla daha da ‘çekilmez bir hal’ aldığını vurguluyor. Halkın, yapacağı tercihi, ‘cinsel tacizci adamla, aldatmayı adeta huy haline getirmiş bir adamla evli kadın’a indirgediğini yazan New York Times, kamuoyunun son zamanlarda, ‘Kim daha kötü, Donald Trump mı yoksa Bill Clinton mu?’ sorusunu tartıştığını yazıyor.

Bugün New York Times’dan aktaracağımız son haber ise Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın, seçimlerin hileli olacağı iddialarına yönelik tepkilerle ilgili. Hem Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen liderlerinin, hem de her iki partinin seçim yetkililerinin bu iddiaya şiddetle karşı çıktığını yazan gazete, Trump’ın medya ve Demokrat Parti’nin el ele vererek kendisine karşı hile yapacağı iddialarını hiçbir şekilde kanıtlayamadığını belirtiyor. Habere göre Trump, hem medyada hem de oy kullanılacak birçok noktada hile yapılacağına inandığını Twitter hesabında dün yazdı. Indiana eyaleti Valisi Mike Pence ise NBC televizyonunda hem kendisinin hem de Trump’ın seçimden çıkacak sonuçları kesinlikle kabul edeceklerini açıklayarak Trump’ın verdiği zararı kontrol altına almaya çalıştı. Seçim yetkilileri ve uzmanlar, Trump’ın tartışma yaratan bu sözlerinin sandık başına gidecek seçmen sayısını düşürmesinden endişe ediyor.

Washington Post ise bugünkü ana sayfasında seçim kampanyasının son üç haftasının kaldığı şu dönemde Demokrat aday Hillary Clinton’ın önünde iki seçenek olduğunu yazmış. Buna göre Clinton ya Demokrat Parti’nin bir nesildir seçimi kazanmayı başaramadığı eyaletlerdeki çabalarının kapsamını genişleterek seçimi daha büyük farkla kazanmayı hedefleyecek, ya da mevcut tempoyu sürdürecek. Clinton’ın bankadaki kampanya parasının Trump’ınkinin iki katı olduğuna dikkat çeken gazete, Clinton cephesinin önümüzdeki günlerde Georgia ve Arizona gibi Cumhuriyetçi Parti eğilimli eyaletlerde daha etkin hamleler yapıp yapmayacağına karar vereceğini yazıyor.

XS
SM
MD
LG