Erişilebilirlik

12 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post ana sayfasında Kuzey Carolina eyaletinde yaşayan yoksulların, Matthew Kasırgası’nın yarattığı sel felaketinin en çok zarar verdiği kesimlerden biri olduğuna ilişkin bir haber yayınlamış ve Kuzey Carolina’daki seli gösteren bir fotoğraf paylaşmış. Habere göre Haiti’de yüzlerce kişinin ölümüne neden olduktan sonra Atlas Okyanusu’nun kuzeyine yönelen kasırga, özellikle Kuzey Carolina eyaletinde su seviyesinin tarihte daha önce rastlanmamış seviyeye yükselmesine neden oldu. Eyaletin ekonomik açıdan en istikrarsız bölgesi olan iç kesimlerde yaşayan binlerce kişi, sel nedeniyle tahliye edilip okullara ve spor salonlarına yerleştirildi. Gazete, düzenli geliri, sel sigortası ve sağlık sigortası olmayan bu insanların hayatlarını yeniden kurmasının neredeyse imkansız olduğunu yazıyor. Bunun nedenlerinden biri de selden etkilenenlerin alacakları hükümet yardımının geçici ve sadece temel ihtiyaçları karşılar nitelikte olması. Öte yandan Washington Post, Kuzey Carolina’da beyaz toplumların selden daha az etkilenirken siyahların yaşadıkları bölgelerin neredeyse bir metre su altında kaldığına dikkat çekiyor. Irksal çizgiyle ayrılan bazı kent ve kasabalarda siyahların yaşadığı mahalleler, rağbet görmeyen, alçak noktalardaki arazilerde kurulu. Gazete, bu durumun kıyı kesimlerdeki birçok eyalette geçerli olduğuna ve özellikle sel gibi doğal afetlerin tahrip gücünü daha da arttırdığına dikkat çekiyor.

Washington Post bugün ana sayfasında ayrıca Güney Kore elektronik devi Samsung’un en üst sınıf akıllı telefon modeli Galaxy Note 7‘nin üretimini durdurma kararı aldığına dair haberi paylaşıyor. Bunun nedeni, bazı Galaxy Note 7‘lerin bataryalarının patlayıp alev alması. Gazeteye göre bu karar, Silikon Vadisi’nde bir zamanlar saygı görmeyen ancak Apple’ın iPhone’una getirdiği alternatifle piyasada kendine sağlam bir yer edinen Samsung için büyük bir darbe anlamına geliyor. Küresel mobil cihaz piyasasının yeniden şekilleneceği öngörüsünde bulunan Washington Post, Samsung’un kaybının öncelikle Apple’a yarayacağı görüşünde. Gazete ayrıca iPhone’a yeni bir rakip olarak lanse edilen, iPhone kullanmak istemeyen ve Android’i tercih eden tüketiciler için yeni bir seçenek anlamına gelen Google’ın Pixel adlı telefonlarının da Samsung’un düşüşünden yarar sağlayacağını yazıyor. Haberde teknolojinin ilerlemesiyle talebin giderek arttığı lityum batarya piyasasına da değinilmiş. Samsung’un dünyanın en büyük lityum batarya üreticisi olduğunu hatırlatan gazete, şirketin ürünlerinin yüzde 75‘inde Samsung SDI bataryalarını kullandığını yazıyor. Buna karşın Apple’ın bataryalarını beş ayrı şirketten satın aldığına dikkat çeken Washington Post, bir sorun çıkması durumunda Apple’ın batarya tedarikçilerini rahatlıkla değiştirebildiğini belirtiyor. Haberin bir başka boyutu ise Samsung’un alev alan Galaxy Note 7‘ları geri çekmede gecikmeli hareket etmesiyle ilgili. Habere göre Samsung, ancak havayollarının ve metroların Galaxy Note 7 sahibi yolcularını telefonlarını kapatmaları yönünde uyarmaya başlamaları üzerine harekete geçti. Gazete, bu gecikmenin tüketici güvenini sarsacağı yorumunda bulunuyor.

Bugün Boston Globe gazetesi ise Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Donald Trump’ın partinin önde gelenlerine karşı saldırıya geçtiğini yazıyor. Kadınlarla ilgili aşağılayıcı cinsel içerikli konuşmalarını içeren ses kaydının yayınlanmasından sonra Trump, Cumhuriyetçi Parti içinde büyük destek kaybına uğramıştı. Habere göre Twitter’da Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’dan Arizona Senatörü John McCain’e kadar birçok isme yönelik hakarete varan tweetler atan Trump, adeta parti içinde iç savaş başlatmak üzere. Üzerindeki prangaların artık kalktığını ve bundan sonra Amerika için kendi istediği gibi savaşabileceğini söyleyen Trump, Twitter’da ayrıca sadakatsiz Cumhuriyetçiler’le başa çıkmanın daha zor olduğunu, kazanmayı bilmeyen Cumhuriyetçiler’e ders vereceğini yazdı. Uzmanlara göre ses kaydının yayınlanmasından sonra özellikle kararsız kadın seçmenler arasında büyük kayba uğrayan Trump, parti içinde yarattığı kasırgayla kendini uçuruma sürüklüyor.

XS
SM
MD
LG