Erişilebilirlik

Şeker Yemek Aptallaştırıyor


Yedikleriniz beyninizin işleyişini, ne düşündüğünüzü etkiler mi? Amerikalı bilim adamları bu sorunun yanıtını aradı. Peki yanıt ne oldu? Amerikalı uzmanlara göre şeker bizi “aptallaştırabilir” ama Omega-3 yönünden zengin gıdaları da yiyerek şekerin etkisini en aza indirmek mümkün.

Somon balığı bol miktarda omga-3 içeriyor
Somon balığı bol miktarda omga-3 içeriyor



Los Angeles’ta bulunan California Üniversitesi’nde fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre şeker ağırlıklı bir beslenme, düşünme yetisinde sıkıntılara yol açabiliyor. Ancak bu durumu Omega-3 yağ asitleriyle dengelemek mümkün. Araştırmacılar, deneyler sırasında şekerle besledikleri farelerin karmaşık labirentleri çözmekte zorlandıklarını gördü. Ancak hem şeker hem de Omega-3 yağ asitleriyle beslenen farelerin karmaşık labirentleri, hiç Omega-3 almayan farelerden daha iyi çözdüğü görüldü.

The Journal of Physiology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yüksek miktarda şeker içeren gıdalarla beslenenlerin uzun vadede beyinlerindeki öğrenme ve bilgileri hatırlama yetileri zayıflıyor. Bu hasarı en aza indirmede ise Omega-3 yönünden zengin gıdalar yararlı olabiliyor.

Meyve Değil Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu


Araştırmacılar, deneyde fruktoz şurubu kullanıldığını ve meyvelerdeki şekerin etkisinin araştırılmadığını belirtiyor. Deneyde konu alınan şekerli gıdalar daha çok yüksek şekerli mısır şurubu ya da yapay tatlandırıcı kullanılmış olanlar.

Uzmanlar, sağlıklı yaşamak isteyenleri tatlı yerine meyvelerle tatlandırabilecekleri yoğurt benzeri daha doğal gıdalar tüketmeye teşvik ediyor. Ceviz, keten tohumu gibi gıdaların da şekerin olumsuz etkilerini azaltmakta faydalı olabileceğinin altı çiziliyor.


XS
SM
MD
LG