Erişilebilirlik

Eğitim İçin ABD’ye Gelen Türklerin Sayısı Azaldı


2014-2015 akademik yılında, Amerika’da yüksek öğrenim gören Türk öğrenci sayısı 10,724 kişi olarak açıklandı. Türk öğrencilerin sayısının, geçtiğimiz akademik yıla göre %0, 9 oranında azaldığı gözlendi.

Türk öğrenciler, 2014 -2015 akademik yılında Amerika’da yüksek öğrenimleri için toplam 368 milyon Dolar harcadı.

Institute of International Education (IIE), tarafından her yıl Amerika’da yüksek öğretim gören yabancı öğrencilerin eğitim durumunu incelendiği ve kapsamlı olarak hazırlanan “Open Doors” raporuna göre, Amerika’da üniversite eğitimi gören yabancı öğrenci sayısı geçtiğimiz yıla göre yaklaşık %11 artışla toplamda 974,926 kişiye ulaştı. Buna göre geçen akademik dönemle karşılaştırıldığında, Amerika’da yükseköğrenim gören öğrencisi sayısına 88,874 kişi daha eklendi. Bu veriler, Amerikan üniversitelerinde eğitim gören yabancı öğrenci sayısının son 35 yıldaki en yüksek orana yükseldiğini gösteriyor.



IEE’in, Amerika Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi’yle ortaklaşa hazırladığı son rapora göre, yurtdışında öğrenim gören Amerikalı öğrenci sayısında da büyük bir artış var. Geçtiğimiz akademik dönemde, 304,467 Amerikalı öğrenci yüksek öğrenimleri için yabancı ülkeleri tercih etmiş. Bir önceki akademik yıla göre %5 oranında artan, yurtdışında yükseköğrenim gören Amerikalıların sayısı, son yirmi yılda da neredeyse üç misline katlanmış.

Amerika’da dolaylı yollardan ve diğer eğitim kurumlarında öğrenim gören yabancı öğrenci sayısının da yılda 4,5 milyon kişiye ulaştığı ve Amerika’nın eğitimde dünyada ikinci tercih olan İngiltere’de öğrenim gören öğrencilerin sayısını ikiye katladığı ifade edildi.

En fazla Çinli öğrenci var

Amerika’da yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilerin başında 304,040 kişiyle Çinliler yer alıyor. Çinli öğrencileri Hintli ve Kuzey Koreli öğrenciler izliyor. Geçtiğimiz akademik yıla göre, Brezilyalı öğrenci sayısında patlama yaşanmış, 2014-2015 akademik yılında Amerika’da yüksek öğrenim gören Brezilyalı öğrencilerin sayısı %78.2 artmış.

Yıllara göre Amerika’da yüksek öğrenim gören yabancı öğrenci sayısının dağılımı ise şöyle:

California en fazla tercih edilen eyalet

Amerika’da yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilerin tercihlerinin başında California eyaleti geliyor. Geçtiğimiz akademik dönemde, bir önceki döneme göre, en fazla yabancı öğrenci sayısındaki artış %17’lik bir oranla Teksas eyaletinde gözlenmiş. Yabancı öğrencilerin eyaletlerle göre dağılımı da şöyle:

En fazla tercih edilen üniversite NYU

Yabancı öğrencilerin en fazla tercih ettiği üniversite ise New York Üniversitesi (NYU). New York Üniversitesi’nde 2014-2015 akademik döneminde toplam 13,178 yabancı öğrenci eğitim görmüş.

Türk öğrenciler eğitime 368 milyon Dolar ödedi

2014-2015 akademik yılında, Amerika’da yüksek öğrenim gören, Türk öğrenci sayısı 10,724 kişi. Türk öğrencilerin sayısı geçtiğimiz yıla göre %0,9 oranında azalmış. Türk öğrenciler, 2014 -2015 akademik yılında, Amerika’da 368 milyon Dolar eğitimleri için harcamış.

Amerika’da yüksek öğrenim gören Türk öğrencilerin %50’ si lisans eğitimi alıyor, %30,2’si yüksek lisans, %11,5’i isteğe bağlı pratik eğitim (OPT) ve %8,3’ü diğer düzeylerde öğretim görüyor. 2000 -2001 akademik yılından 2012-2013 akademik yılına kadar Amerika’da yüksek öğrenim gören yabancı öğrenciler sıralamasında ilk ona giren Türkiye, bu yıl sıralamada 13. sırada yer alıyor.

Yıllara göre Amerika’da öğrenim görmek için Türkiye’den gelen öğrenci sayısıyla, Amerika’dan Türkiye’ye yüksek öğrenim görmek için giden Amerikalı öğrenci sayısının karşılaştırmalı tablosu da şöyle:

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG