Erişilebilirlik

'Eğer Anlaşma Olmazsa Asya Ülkeleri Çin'e Yakınlaşır'


'Eğer Anlaşma Olmazsa Asya Ülkeleri Çin'e Yakınlaşır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Obama, başkan olarak 11’nci ve son kez gideceği Asya’da, Amerika’nın bölgedeki liderlik rolünü perçinlemeye çalışacak. Bunda da Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması büyük önem taşıyor.

12 ülkeyi kapsayan anlaşmanın Kongre tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak, anlaşmaya hem Kongre’den hem de Kasım seçimlerine katılacak iki adaydan itirazlar var.

Trump, “Yürürlüğe girmeden önce bu anlaşmadan çekileceğiz” derken Clinton, “Anlaşmaya şimdi de karşıyım, başkan olarak seçilsem de karşı olacağım” diye konuşuyor.

Bazı uzmanlar, Amerika ile bölge ülkeleri arasında diplomasi ve güvenlik alanlarında işbirliği olsa da, anlaşma olmazsa, ekonomik işbirliğinin eksik kalacağı görüşünde.

Carnegie düşünce kuruluşundan Douglas Paal, “Eğer anlaşma olmazsa Amerika’ya duyulan güven de ortadan kalkar” diye konuşuyor.

Bazılarına göre de anlaşma olmazsa Asya ülkeleri Amerika’dan uzaklaşır ve Çin'e yaklaşır.

Laos’taki zirvede, Obama’nın, Amerika’nın bölge ülkelerine taahhütlerini yinelemesi bekleniyor. Obama, G20 zirvesinde ise, Çin’in bölgedeki liderlik rolüne itirazı olmadığını dile getirecek. Ama bununla birlikte, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki saldırgan tutumu ve sanal korsanlık faaliyetlerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı G20 zirvesinde küresel ekonomi ve iklim değişikliği ana gündem maddelerini oluşturuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG