Erişilebilirlik

Efsane Nazi Altınları Bulundu mu?


Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında hazine dolu treni gizlediği iddia edilen Polonya'nın Walbrzych kenti
Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında hazine dolu treni gizlediği iddia edilen Polonya'nın Walbrzych kenti

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin üzerinden tam 70 yıl geçti. Ancak altı yıl süren savaşta yaşananan acılar, akan kan, 50 milyona yakın insanın ölümü ve çizilen yeni haritalar yakın tarihin en derin iz bırakan olaylarının başında geliyor.

Tüm dünyayı alt üst eden savaş bilimsel olarak tüm boyutlarıyla onyıllardır ele alınıyor. Buna rağmen İkinci Dünya Savaşı’na neden olan Nazi Almanya’sının yenilgisi ile ilişkilendirilen belkide onlarca şehir efsanesi ve söylenti halen konuşuluyor ve zaman zaman manşetlere çıkabiliyor.

Son olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolduğuna inanılan altın, mücevher ve silah yüklü efsane Nazi treninin yerinin tespit edildiği iddiaları yeniden dünya gündeminde. Ancak bu kez iddiaları hazine avcıları değil, Polonya Kültür Bakanı Yardımcısı Piotr Zuchowski gündeme getirdi ve trenle ilgili çekilen georadar fotoğraflarını bizzat kendisinin incelediğini ve trenin yüzde 99 bulunduğunu söyledi.

Buna göre Polonya'nın güneyinde Breslau ve Waldenburg şehirleri arasında Nazilerin savaşın son aylarında inşa ettikleri tünel sisteminde gizlenen trenin yerini ölüm döşeğindeki bir kişi son nefesini vermeden yetkililere açıkladı ve yerini anlatan bir de kroki çizdi. Ardındanyer altını görüntüleyebilen georadar cihazlarları ile trenin bulunduğu mıntıka tespit edildi.

Kültür Bakanı Yardımcısı trenin 100 ile 150 metre arasında bir uzunluğu ve zırhla kaplı olduğunu açıkladı. Trenin bulunduğu tünelde bubi tuzakları olduğunu söyleyen yetkili, trende de patlayıcı ve zehirli maddeler bulunabileceğini belirterek, kazı işlemlerinin sadece bomba uzmanları tarafından yapılacağını duyurdu, başka bir deyişle hazine avcılarını uyardı.

Konuyla ilgili Polonya basınında çıkan haberlere bakılırsa, trende 300 ton altın bulunuyor. Efsaneye göre, 2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin savaşı kazanacağı anlaşılınca, Hitler Yahudilerden toplanan hazinelerin ve Nazi devletiyle ilgili gizli belgelerin yok edilmesi yada gizli yerlere saklanması emrini verdi. Bunlardan bir bölümü Alp Dağları altındaki gizli tünellere gömülürken, önemli bir miktar altın, kaçak Nazilerle birlikte Arjantin’e götürüldü. İki Alman denizaltısının savaşın son günlerinde Arjantin’e 25 ton altın ve 4 bin 638 karat elmas götürdüğü kayıtlara göre belgelenmiş durumda.

Şimdi Polonya’da ortaya çıktığı öne sürülen trende 24 vagonun tıka basa altın ve mücevher yüklü olduğundan yola çıkılıyor. Bu arada Alman gazetelerinde söz konusu trende İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana kayıp efsanevi ‘Amber Odası’nın da olabileceği iddia edildi.

St. Petersburg, o zamanki adıyla Leningrad kenti yakınlarındaki Catherine Sarayı’nda bulunan duvarları kehribar bezeli ‘Amber Odası’ 1941 yılında Nazilar tarafından sökülerek Königsberg kentine getirilmiş, ancak savaşın son günlerinden sonra odanın ve içindeki paha biçilmez kehribarların izi kaybolmuştu.

Gazetelerde yer alan iddialara göre, dünyanın sekizinci harikası olarak tanımlanan ‘Amber Odası’nın Rus askerlerinden kaçan Almanlar tarafından şimdi izi bulunan trene yüklenmiş olması ihtimali çok yüksek.

Öte yandan bundan birkaç yıl önce İstanbul’da Zeytinburnu’nda ihalesi yapılan bir araziyi satın alan bir işadamı, Nazilerin efsanevi altın hazinesinin arazisinde olduğunu öne sürerek, aylarca kazı çalışmaları yapmıştı. Altınların tamamının 110 bin ton olduğu iddia edilirken, yapılan kazı çalışmaları hiçbir bulguya rastlamadan sona ermişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG