Erişilebilirlik

Efsane Futbolcudan Sürpriz Karar


Uli Hoeness
Uli Hoeness

Vergi kaçakçılığından hapis cezasına çarptırılan Almanya Milli Takımı’nın unutulmaz yıldızı ve dünya futbolunun önde gelen kulüplerinden Bayern Münih’in Başkanı Uli Hoeness temyize gitmiyor

Futbolunun efsanevi isimlerinden ve dünya futbolunun önde gelen kulüplerinden Bayern Münih’in başkanı Uli Hoeness’in vergi kaçakçılığı nedeniyle 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasından sonra bugün aldığı temyize gitmeme kararı Almanya’da gündemi sarstı. 1972’de Avrupa, 1974’te de dünya şampiyonu olan Almanya Milli Takımı’nın unutulmaz yıldızı Hoeness yaptığı yazılı açıklamada, Bayern Münih Kulüp Başkanlığı’ndan da istifa ettiğini duyurdu.

Münih mahkemesince açılan davada İsviçre’deki gizli hesapları üzerinden en az yedi kez vergi kaçırmakla suçlanan Hoeness’in önce 3,5 milyon Euro vergi kaçırdığı, 33 milyon Euro’luk geliri de beyan etmediği tahmin ediliyordu. Ancak geçen Pazartesi davanın görülmesine başlanmasıyla birlikte, Hoeness’e ait yeni belgelerin ortaya çıkmasından sonra eski futbolcunun kaçırdığı verginin en az 23,75 milyon Euro olduğu anlaşıldı. Mahkeme Hoeness’in kendini ihbar etmesinin ve itirafının yeterli olmadığını belirterek, en az beş kez vergi kaçırdığının ispatlandığını söyleyerek, hakkında üç yıl altı ay hapis cezası kararı aldı, savcı beş yıl altı ay talep etmişti.

Dünkü karar sonrasında 2009 yılından bu yana Bayern Münih’in başkanlık koltuğunda oturan Hoeness’in avukatı kararı temyiz edeceklerini açıkladı. Hoeness’in bugünkü sürpriz açıklamasında ‘Vergi kaçakçılığı hayatımın hatasıydı. Bunun sonuçlarına katlanacağım’ demesi sonrasında savcının da temyizden vazgeçmesi ve unutulmaz oyuncunun en geç bir ay içinde hapishaneye girmesi bekleniyor. İyi hal indirimi alacağından yola çıkılan Hoeness'in cezasını 21 ayda tamamlaması bekleniyor. Ayrıca hapise girdikten kısa bir süre sonra cezasını yarı açık cezaevinde çekecek olan Hoeness’e gündüzleri cezaevinden çıkma izni verilecek, geceleri ise cezaevine geri dönecek.

Hoeness’in aldığı karara gelen tepkilerin hemen hepsi olumlu. Nitekim Hoeness'in Bayern Münih ve Alman futboluna yaptığı katkıları vurgulayan Başbakan Angela Merkel, temyize gitmeme kararına büyük saygı duyduğunu açıkladı. Alman Futbol Federasyonu Başkanı Wolfgang Niersbach ise Hoeness’e verilen cezanın onun Alman futboldundaki özel yerine gölge düşürmeyeceğini belirtti.

62 yaşındaki Uli Hoeness, geçen yıl Almanlara ait İsviçre'deki gizli banka hesaplarına ilişkin bilgileri içeren CD’lerin Alman yetkililer tarafından satın alınmasından sonra, ceza indiriminden yararlanabilmek umuduyla kendisi hakkında mali yetkililere ihbarda bulunmuştu. Dünyanın önde gelen kara para aklama ülkesi olarak tanımlanan İsviçre'de vergi kaçakçılarına ait yaklaşık 900 milyar Euro tutarında para olduğundan yola çıkılıyor. Bu paranın dörtte birlik kesiminin Almanya'dan geldiği tahmin ediliyor. Almanya'dan vergi kaçırarak İsviçre'de depolayanlara ilişkin banka mevduat bilgilerini içeren CD’lerin kimliği açıklanmayan kişiler tarafından satışa sunulması ve Alman yetkililer tarafından satın alınması Almanya ile İsviçre'nin arasının açılmasına neden olmuştu. Almanya'da devletin kaçakçılık nedeniyle her yıl 30 milyar Euro vergi kaybı olduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG