Erişilebilirlik

Edward Snowden Hong Kong’da Kalmaya Kararlı


Amerikan hükümetinin telefon ve internet kayıtlarını izleme programının ayrıntılarını ortaya çıkaran eski Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı, ülkesine iade edilmesi çabalarına karşı mücadele edeceğini söylüyor

Amerikan hükümetinin telefon ve internet kayıtlarını izleme programının ayrıntılarını ortaya çıkaran Edward Snowden, Hong Kong’da kalmaya ve ülkesine iade edilmesi çabalarına karşı mücadele edeceğini açıkladı.

South China Morning Post gazetesine konuşan 29 yaşındaki Snowden, kaderine Hong Kong halkı ve mahkemelerinin karar vermesini istediğini söyledi.

Amerika’yla kaçakları iade anlaşması bulunan Hong Kong, geçmişte de bazı kaçakları iade etmişti. Ancak Çin hükümeti iadeleri siyasi bulursa engelleme hakkına sahip.

Snowden, Hong Kong’a gitme nedeninin “adaletten kaçış değil, gerçek suçun açığa çıkarılması” olduğunu söyledi. Ulusal Güvenlik Dairesi’nin mahkeme kararıyla gizlice telefon ve internet haberleşmelerinin kayıtlarını toplaması, Obama yönetimini zora sokmuş durumda.

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Başkanı Orgeneral Keith Alexander, bugün bir Kongre komisyonuna gizli programla ilgili bilgi verecek. Yönetim, Daire’nin bu bilgileri terörle mücadele amacıyla toplandığını bildirdi.

Amerikan internet şirketleri Google, Facebook ve Microsoft da, Obama yönetiminden, kendilerinden istihbarat dairelerine kullanıcı bilgilerini teslim etmesini isteyen federal mahkeme emirlerini yayınlamasına izin vermesini istedi. Şirketler, her şeyin açığa çıkarılması çağrısı yaptı.

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin eski sözleşmeli çalışanı Snowden, dairenin iletişim bilgilerini toplamasıyla ilgili ayrıntıları İngiliz Guardian ve Amerikan Washington Post gazetelerine vermişti. Edward Snowden, federal hükümetin özel bireyleri kitlesel düzeyde izlemeye aldığı bu programın açığa çıkarılmasının önemli olduğunu savunuyor.

Obama yönetimiyse bu programın Ulusal Güvenlik Dairesi’nin birçok terör eylemi planını ortaya çıkarttığını savunuyor. Adalet Bakanlığı’ysa Snowden hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Bu arada Amerikan Sivil Haklar Sendikası ACLU, gizli izleme programının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Amerikan devletini dava etti. ACLU, bu programın özel yaşamı ve bireysel özgürlükleri ihlal ettiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG