Erişilebilirlik

'Uyku Apnesi İnme Riskini Arttırıyor'


'Uyku Apnesi İnme Riskini Arttırıyor'
'Uyku Apnesi İnme Riskini Arttırıyor'

Uyku sırasında solunumun uzun süreliğine durması ve kişinin nefes nefese uyanması, uyku apnesi olarak bilinen hastalığın göstergesi. Doktorlar, son yıllarda uyku apnesi konusuna özellikle eğiliyor ve sonuçlarının pekçok başka sağlık sorununa yol açabileceğini belirtiyor. Bu konuda yapılan yeni bir araştırmalar uyku apnesinin inme riskini arttırdığını ortaya koydu.

Birçok kişi için uyku sessizliği değil gürültüyü çağrıştırıyor. Bazı kişiler içinse horlamak uyku apnesinin habercisi olabilir.



Doktor David Gross, ”Uyku apnesi, uyku sırasında üst solunum yolunun kapanmasından kaynaklanıyor. Kişi gündüz normal soluk alıp verirken gece uykuya daldığında kaslar gevşiyor ve solunum kısa süreliğine duruyor. Bu durum bir saat içinde 60 ila 100 kez meydana gelebilir” diyor.

Washington’daki Ulusal Rehabilitasyon Hastanesi’nden akciğer hastalıkları uzmanı Doktor David gross, horlayanların çoğunda uyku apnesi oluşmadığını, ancak uyku apnesi olanların çoğunun horladığını söylüyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden Doktor Michael Twery, uyku apnesinin inme ve kalp krizi için neden risk faktörü olduğunu şöyle açıklıyor: ”Soluksuz kaldığımız zaman beynimize nefes alamadığımıza dair sinyal gider. Stres hormonlarının seviyesi yükselir. Kalbimize daha fazla çalışması gerektiği komutu verilir.”

Uyku apnesi olanların kalbi her gece gerektiğinden çok daha fazla çalışıyor.
Doktor Michael Twery, ”Uyku apnesi olan kişiler her gece kanlarındaki oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle büyük tehlike atlatıyor. Oksijen seviyesi tıbbi acil yardım alınmasını gerektirecek kadar düşebiliyor.”

Doktor Twery, uyku apnesinin etkisini, otomobil motorunu uzun süre yüksek devirde çalıştırmaya benzetiyor. Motor zamanından önce eskiyor: ”Kalbimiz gereğinden fazla çalışıyor ve kalp krizi geçirmeye daha meyilli hale geliyoruz.”

Uyku apnesi olan ancak kalp-damar hastalığı olmayan 9 bin kişinin katıldığı bir araştırmaya başkanlık eden Doktor Twery, katılımcıları 9 yıl izlediklerini söylüyor: ”Araştırma sonuçları uyku apnesi olan erkeklerin inme riskinin üç kat arttığını, bu riskin uyku apnesinin şiddetiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.”

Araştırmaların bir sonraki adımıysa kalp krizi ya da inme geçiren kişilerde bu rahatsızlıkların tekrarlama riskini azaltmak için uyku sırasında kullanacakları cihazın işe yarayıp yaramayacağını anlamak. Boğaz ve akciğerlere sürekli oksijen akışı sağlayan cihaz uyku apnesinin oluşmasını engelliyor.



XS
SM
MD
LG