Erişilebilirlik

Ebola Tedavisinde Yeni Yöntemler


Ebola Tedavisinde Yeni Yöntemler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Batı Afrika’da Ebola’ya yakalananların sayısının daha da artacağı tahmin edilirken bir yandan da doktorlar, Ebola virüs bulaşan hastaların tedavisi konusunda daha çok bilgi ve deneyim sahibi oluyor

Atlanta’daki Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ni ziyaret eden Amerika’nın Sesi muhabiri Carol Pearson, doktorların, Ebola hastalarının bakımında kilit önem taşıyan bazı yöntemler keşfettiklerini belirtiyor.

Ağustos ayında Liberya’da Ebola virüsü bulaşan iki kişi, Emory Üniversitesi’ndeki hastaneye nakledilmişti. Eylül ayındaysa üçüncü bir hasta, Omaha’daki Nebraska Tıp Merkezi’ne getirildi.

Bu iki hastanede özel tecrit birimleri bulunuyor.

Ekipler, bulaşıcı hastalıklarla ilgili acil durumlarla başa çıkabilecek beceriye sahip. Nebraska Tıp Merkezi’nin eğitim amaçlı bu video kaydında hastanın tecrit balonunda nasıl taşındığı gösteriliyor.

Emory Üniversitesi’nden Doktor Jay Varkey’e göre destekleyici bakım, Ebola tedavisinin temelini oluşturuyor:

“Birebir bakımın, laboratuvarlara erişimin, hastanın serumla desteklenmesi ve elektrolit takviyesinin Ebola virüsüyle mücadelede kilit önem taşıyan öğeler olduğunu öğrendim.”

Sinir ve kas işlevlerini düzenleyen kimyasallar olan elektrolitler, hasarlı dokuların tamiri için de son derece gerekli maddeler.

Doktor Varkey, Batı Afrika’daki tedavi merkezlerindeki hastaların durumlarının ishal ve kusma nedeniyle kaybedilen sıvıların potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi elektrolitlerle takviye ederek düzeltilebileceğini söylüyor.

Emory Üniversitesi’nde tedavi gören Doktor Kent Brantly ve yardım gönüllüsü Nancy Writebol’a deney aşamasındaki Zmapp adlı ilaç verilmişti. İlacın işe yarayıp yaramadığını söylemek için henüz erken.

Doktor Jay Varkey: “Mevcut tüm verilere dayanarak söyleyebiliriz ki bu ilacın hastaların durumunun iyileşmesinde rol oynayıp oynamadığını tespit etmemiz imkansız. İlaç hiç işe yaramamış hatta iyileşme sürecini geriletmiş bile olabilir.”

Emory Üniversitesi’ndeki uzmanlar, destekleyici tedavi yöntemlerinin rolü konusundaki deneyimlerini Batı Afrika’daki meslektaşlarıyla paylaşıyor.

Doktor Jay Varkey: “Umudumuz, hastaların destekleyici tedaviye yanıt vermesini sağlayarak Ebola virüsünün yol açtığı ölüm vakalarını azaltabilmek.”

Ebola virüsü bulaşan hastaların büyük çoğunluğu yaşamını yitiriyor. Ancak Batı Afrika’da daha fazla tedavi merkezi kurarak, bu merkezlere yapılan tıbbi malzeme yardımını ve personel sayısını arttırarak Ebola hastalarının hayatta kalmasını sağlamak mümkün olabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG