Erişilebilirlik

Ebola Demokratlar'ı Sarsacak mı?


Ebola Demokratlar'ı Sarsacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Amerika’da Kongre seçimleri yaklaşırken, Ebola siyasi bir boyut kazandı. Başkan Obama’nın Demokrat Partisi 4 Kasım'da yapılacak seçimlerde Senato’da çoğunluğu sürdürme mücadelesi veriyor. Ancak, Ebola olayları Başkan Obama’yı zor durumda bıraktı

Ebola virüsü taşıyan bir hemşirenin Washington’da tedavi altına alınması, Amerikan medyasında günlerce ilk haber olurken, Obama yönetimini hedef alan Ebola eleştirileri de tırmanıyor.

Büyük krizler sırasında golf oynadığı ve bağış kampanyalarına katıldığı gerekçesiyle eleştirilen Başkan Obama, son seyahatlerini iptal ederek Ebola toplantıları düzenledi.

Bu toplantılardan birinden sonra basını Oval Ofis’e davet eden Obama, Amerikalılar’a Ebola konusunda güvence verdi:

“Halkın korkusunu anlıyorum. Ama şimdiye kadar ülkede sadece tek bir Ebola vakasına rastladığımızı tekrarlamak istiyorum.”

Bir yandan Ebola’yla ilgili kaygıları yatıştırmaya çalışan Obama bir yandan da virüsün olası siyasi zararlarını hafifletmeye çalışıyor:

“Bu sorunla mücadele etmek hepimiz için çok önemli. Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz.”

Siyasi uzman Julian Zelizer’e göre, Demokratlar’ın siyasi zarar görme ihtimali oldukça yüksek:

“Ebola bir kriz ortamı yaratıyor. Bu da hükümetin sorgulanmasına ve sorunlardan Demokrat Parti’nin sorumlu tutulmasına yol açıyor.”

Ebola son dönemde, adaylar arasındaki siyasi tartışmalarda ağırlıklı olarak ele alınan bir konu oldu. Cumhuriyetçiler, Senato’yu elinde tutmaya çalışan Demokrat Parti’yi, Ebola salgını olan Batı Afrika ülkelerine seyahat yasağı uygulamadığı için sert bir dille eleştiriyor.

Demokrat Parti ise Cumhuriyetçiler’i, Hastalık Kontrol Merkezleri’nin bütçesini kesmekle suçluyor.

Başkan Obama Ebola’yla mücadele çalışmalarını yürütmek üzere bir yetkili atadı. Ayrıca Batı Afrika’daki Ebola salgınıyla mücadele etmek amacıyla bölgeye 4000 asker gönderilmesini onayladı.

Obama, Amerika’da Ebola salgını çıkarsa önlenebileceği konusunda halka güvence verdi. Siyasi uzmanlar, Demokratlar’ın Kasım ayındaki seçimlere kadar kötü bir sürprizle karşılaşmak istemediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG