Erişilebilirlik

Ebola Aşısında Yeni Umut


Deneysel Ebola aşısını tutan İngiliz Profesör Adrian Hill
Deneysel Ebola aşısını tutan İngiliz Profesör Adrian Hill

İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline’ın geliştirdiği Ebola aşısı klinik deney aşamasında ciddi yan etkiler oluşturmadan bağışıklık sistemini güçlendirdi

Araştırmacılar, deneme aşamasındaki bir Ebola aşısından olumlu sonuç aldıklarını açıkladı. Klinik deney aşamasındaki aşı 20 gönüllü üzerinde denendi ve ciddi yan etkiler oluşturmadan bağışıklık sistemini güçlendirdi.

New England tıp dergisinde yayınlanan habere göre, araştırmacılar aşı yapılan 20 deneği 48 hafta daha gözetim altında tutacak.

2 Eylül günü başlatılan klinik deneyde İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline’ın (GSK) geliştirdiği aşı deneniyor.

Dünya Sağlık Örgütü dün Batı Afrika’daki Ebola salgınından 16 bin kişinin etkilendiğini bunlardan 5 bin 700’ünün öldüğünü açıkladı.

GSK Küresel Aşı Programı Başkanı Dr. Moncef Slaoui, alınan ilk olumlu sonuçların cesaret verici olduğunu söyledi, ancak bunun bulmacanın sadece bir parçası olduğunu kaydetti.

Amerika Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı (NIAID) Dr. Anthony Fauci de klinik deney sonuçlarını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Enstitü aşıyı Okairos adlı bir biyoteknoloji firmasıyla beraber geliştirdi; bu şirket daha sonra GSK tarafından satın alındı.

GSK Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri ile bir başka Ebola aşısı üzerinde daha ortak çalışıyor. Tek tür bir Ebola virüsünü hedef alan aşı İngiltere, Mali ve İsviçre’de deneme aşamasında.

GSK ilk denemelerden olumlu sonuç alınırsa klinik deneylere 2015 yılı başında başlanacağını söyledi. Klinik deney aşamasından sonra aşı Libya, Sierra Leone ve Gine’deki gönüllülere yapılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG