Erişilebilirlik

E Vitamini Prostat Kanserine İyi Geliyor mu?


E Vitamini Prostat Kanserine İyi Geliyor mu?
E Vitamini Prostat Kanserine İyi Geliyor mu?

Birçok tıbbi araştırma takviye olarak alınan E vitamininin prostat kanserini önlemeye yardım edebileceğini gösteriyor. Yeni bir araştırmaysa bunun tam tersini ortaya çıkardı. Üstelik bu yeni araştırmaya göre E vitamini takviyesi zararlı bile olabilir.

Çok sayıda doktor E vitamin takviyesinin prostat kanseri dahil birçok kanser türünü önlemede yararlı olacağını düşünüyor, erkek hastalara E vitamin almalarını öneriyordu. Kimi doktorlar selenyumun da kanseri önlemede faydalı olacağı kanısındaydı.

Cleveland Kliniği’nden Doktor Eric Klein E vitamin ve selenyumun prostat kanseri riskini azaltıp-azaltmadığını araştırmaya başladı. 35 bin erkek katılımcıyla yapılan araştırmada hangi katılımcıların E vitamini, selenyum ve plasebo aldığı gizli tutuldu.

Katılımcılardan Pat Garrity, “Araştırmanın geniş çaplı olması, selenyum ve E vitamininin yararlı olup olmadığını kanıtlamak için iyi bir fırsattı,” diyor.

2001’de başlatılan araştırma E vitaminiyle selenyumun bir yararı olmadığının anlaşılması üzerine 2008’de sona erdirildi. Ancak bir başka sonuç daha vardı. Araştırmanın sona ermesinden sonra sadece E vitamini alan katılımcıların prostat kanserine yakalanma riskinin arttığı ortaya çıktı.

Uzmanlar katılımcıları takviyeyi bıraktıktan sonra izlemeye devam etti. Katılımcıların çoğu geçen yılın sonuna kadar izlendi. Araştırmacılar E vitamininin gerçek etkisini işte o zaman anladı. Cleveland Kliniği’nden Doktor Eric Klein, “Sonuçlar E vitamini alan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin %17 oranında arttığını gösteriyordu,” diyor.

Selenyumun etkileriyse hala araştırılıyor. Doktor Klein, vitamin ve mineral takviyelerinin etkisinin kullanıma son verilse de devam ettiğini söylüyor. Bu nedenle uzmanlar katılımcılara doktorlarını düzenli olarak görmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG