Erişilebilirlik

Düşük Petrol Fiyatları Sıkıntı Yaratıyor


Düşük Petrol Fiyatları Sıkıntı Yaratıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Petrol fiyatlarının tüm dünyada düşmesi tüketicilerin işine yararken petrol ihraç eden ülkeleri, özellikle de batıyla sorunlu olanları sıkıntıya sokuyor. Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Al Pessin, bu düşüşün İran ve Rusya’yı sanıldığı kadar etkilemediğini bildiriyor

Haziran ayından bu yana ham petrol fiyatları varil başına yüz on beş dolardan, yetmiş yedi dolara düştü, yani fiyat üçte bir azaldı.

Fiyatlarda yaşanan düşüşün nedeni Amerika’da ve diğer ülkelerde artan petrol üretimi ve Avrupa’yla gelişmekte olan ülkelerde yaşanan ekonomik sorunlar yüzünden talebin azalması.

Pierre Noel: “Bu durum, petrol ihraç eden ülkeler için felakat anlamına geliyor.”

Enerji piyasalarını Singapur’dan izleyen Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü uzmanı Pierre Noel’le, Skype aracılığı ile konuştuk:

“Petrol fiyatlarında düşüş yaşandığında bu ülkeler iki şey yapıyor; öncelikle hükümet harcamalarını kısıtlıyorlar, ikinci olarak da bütçe açığını büyütüyorlar.”

Bu ülkeler artan ekonomik baskıyı azaltmak için diğer ülkeleri kendilerine uygulanan yaptırımları sonlandırma konusunda ikna edebilirler. Londra’daki IG yatırım firması yetkilisi Alastair McCaig, Kırım ve Ukrayna konusunda Batı’yla ters düşen Rusya’nın bunu yapabileceğini söylüyor:

“Bu, Rusya’yı daha da fazla sıkıntıya sokan bir durum. Bu yüzden Moskova harekete geçip, özellikle de ambargolar konusunda geri adım atabilir.”

Pierre Noel’e göre bunun etkisi belirleyici olmayabilir:

“Bence petrol piyasası Rusya’nın Ukrayna’yla ilgili stratejik amacını, yani Ukrayna’nın NATO üyeliğini engellemesini değiştirmeyecek. Elbette, mantıklı düşündüğümüzde petrol piyasasındaki düşüşün Rusya’yı bu konuda daha ılımlı yapması gerekir.”

Aynı şekilde, petrol fiyatlarındaki düşüş, nükleer programı nedeniyle yaptırımlardan büyük ekonomik darbe alan İran’ı da etkiliyor. McCaig’e göre İranlı yetkililer durumdan fazla kaygılı değil:

“Elbette bir baskı yaratıyor ama bu baskı kısa vadeli olabilir. Avrupa’daki ekonomik verilerde bir iyileşme görürsek; örneğin Amerika ve İngiltere’deki düzelme devam ederse, talep kısa sürede artar. İran da bu durumu daha kolay idare edebilir.”

Piyasalar yükselişe geçinceye kadar İran ve Rusya, hem yaptırımların hem de petrol fiyatlarındaki düşüşün getirdiği ekonomik sıkıntıları dış politikalarıyla dengelemek zorunda kalacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG