Erişilebilirlik

Düşük Petrol Fiyatları İşsizliği Tetikliyor


Düşük Petrol Fiyatları İşsizliği Tetikliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Petrol fiyatlarının düşmesi Amerika’nın birçok yerinde ekonomiyi farklı etkiliyor. Benzin fiyatlarının düşmesi birçok ailenin rahat nefes almasına yol açarken, petrol şirketleri yaşadıkları kayıplar yüzünden çok sayıda çalışanını işten çıkarmak zorunda kalıyor

Baker Hughes Şirketi, işgücünün onda birinden fazlasını, yani 7 bin çalışanını işten çıkarıyor. Baker-Hughes, petrol şirketlerinin arama ve sondaj faaliyetlerini yürütüyor. Petrol fiyatlarının düşmesiyse sondaja ilgiyi azalttı.

Benzer arama ve sondaj faaliyetleri yürüten Schulmberger (slum-ber-jay) şirketi 9 bin çalışanını işten çıkardı.

Fiyatların düşmesi ve işten çıkarmaları değerlendiren enerji uzmanı Michael Lynch, sektörde fiyatların, sondaj faaliyetlerinin ve talebin bir süre daha etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor: “Petrol fiyatlarının bir süre daha toparlayacağını sanmıyorum. Ayrıca düşük kar oranları yüzünden bence petrol sektörü daha az yatırım yapacak.”

Lynch’e göre halen varil başına 46 dolar düzeyinde seyreden ham petrol fiyatları biraz artabilir ama yakın gelecekte, önceki gibi 100 doların üzerine çıkması beklenmemeli.

Uzman, petrol üreten Texas eyaletinin bu gelişmeden 1980’lerdeki kadar kötü etkilenmesini beklemiyor. Bunun da nedeni eyaletin gelir kaynaklarının çeşitlenmesi. Ama petrol üretimine yeni başlayan Kuzey Dakota için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Petrol sektörü düşen fiyatlardan kötü etkilendi. Ancak bir süre önce Birliğin Durumu konuşması yapan Başkan Barack Obama, benzin fiyatlarının yarıya düşmesinin tüketicileri rahatlattığını söylüyor: “Benzin fiyatları düştüğü ve yakıt standartları yükseltildiği için, artık bir aile benzin alırken yılda 750 dolar tasarruf ediyor.”

Ekonomi uzmanları da enerjiden tasarruf edilen paranın başka yerlerde, özellikle de Amerikan ekonomisinin motoru olan bireysel tüketimin arttırılmasında kullanılabileceğine dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG