Erişilebilirlik

Düşük Gelirli Mahallelerde Boks Umut Oldu


Düşük Gelirli Mahallelerde Boks Umut Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
Amerika’nın başkenti Washington 1980’lerin kentte büyük yıkıntı yaratan kokain bağımlılığı salgınından beri büyük değişiklikler yaşadı. Ancak düşük gelirliler için burada yaşam hala zor. Kentin her 5 sakininden biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor, suç ve şiddet düşük gelirli mahallelerde yaşamın bir parçası. Ancak bazı kent sakinleri durumu düzeltmeye çalışıyor.

Washington zor bir kent. Bu gördüğünüz yer de hiç kolay değil.

Tony Simmons kar amacı gütmeyen bu salonu apartmanın bodrum katından yönetiyor.

Simmons başka koçların ve ailesinin yardımıyla genç boksörlere ayakkabıdan, eldivene kadar birçok şeyi sağlıyor: “Karımla sık sık tartıştığımız oldu. Fatura ödemek yerine çocuklardan birini kent dışına müsabakaya götürürdüm.”

Simmons bazı temel kuralları izliyor. Boksörlerin not ortalamasının C’nin üzerinde olması gerekiyor ve ring dışında kavga etmeleri yasak. Ancak Simmons amacının boksu öğretmenin ötesinde çocuklara yarınlar için umut vermek olduğunu söylüyor: “Buradaki koçların hepsinin bir işi var ve çocuklar genelde yetişkinleri taklit ediyor. Burası bir okul. Biz çalışmayı öğretiyoruz.”

Çünkü bu çocukların çoğu bir gün boksun dışında bir alanda uzmanlaşmak zorunda.

Simmons, “Bu çocuklar bir gün iş sahibi ve yasalara saygılı birer vatandaş olacak” diyor.

Zaman zaman çok yetenekli boksörler de salona geliyor.

Malik Jackson, “Çocuklar bana saygı duyuyor. Yaptığım işe saygı duyuyorlar. 10 yıldır çalışıyorum ve onlar da bunu görüyor” diyor.

Malik Jackson 9 yaşındayken LimeLite’da boksa başlamış: “Ufak tefek olduğum için benle çok uğraşırlardı.”

O da bu yüzden çok kavga etmiş.

Jackson: “Sürekli okuldan uzaklaştırma alıyordum o yüzden sakinleşmem gerekiyordu. Ben de buraya geldim.”

Önce üst üste 10 maç kaybetmiş. Sonradan bir şey değişmiş.

Jackson, “Bir noktada bir şey değişti. Beceri kazandım. Hırs hep vardı. Ben bunu kullandım ve bugünkü halime geldim” diyor.

Bugün gördüğümüz bir lise mezunu öğrencinin Amerikan boks milli takımına seçilmiş olması. Malik bunun kendisini 2016 Olimpiyatları’na taşıyacağını umuyor.

Simmons: “Bir çocuğu küçüklükten alıp, tüm sakarlığını görüp sonra en üste çıkışını görmek… bunu kelimelerle ifade edemem. Çok güzel bir şey.”

Simmons spor salonunda günde birkaç saat harcamanın bu çocukları sokaktaki sorunlardan uzak tuttuğunu söylüyor: “Her şeyden önce salondan çıktıklarında o kadar yorgun oluyorlar ki doğrudan eve gidip ödev yapıp uyumak istiyorlar.”

Dünya çapından 400 binden fazla amatör boksör her sene dövüşüyor. Ancak bunların çok azı ün kazanıyor. Ve LimeLite gibi salonlar amatörlere hem ringde hem de ring dışında mücadele fırsatı sağlıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG