Erişilebilirlik

Düşen Petrol Fiyatları Teksas'ı Vurdu


Düşen Petrol Fiyatları Teksas'ı Vurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Son aylarda petrol fiyatlarındaki düşüş Amerika’da en fazla enerji üreten eyalet olan Teksas’ı da etkiledi. Eyaletin enerji üretimi, kaya gazı rezervlerinin hızlı bir şekilde çıkarılmaya başlamasından sonra diğerlerini geride bırakmıştı. Ancak petrol sektörü çalışanları durumdan memnun değil

Teksas’ın güneyindeki bu bölgede eski günlerin aksine şimdilerde yoğun bir trafik var.

Kaya gazı petrol çıkrma çalışmaları nedeniyle Kenedy gibi kasabalarda ekonomik büyüme yaşanıyor; yeni barlar, restoranlar ve alışveriş merkezleri açılıyor.

19’uncu yüzyılda Polonyalı göçmenlerin kurduğu Panna Maria’da yaşayan Mark Mika, petrol şirketlerine kiraladığı arazisinden kazandığı parayla yeni bir ev yaptırmış: “Benim için çok iyi oldu, birçok kişi için iyi oldu. Artık bu bölgede birçok milyoner var.”

Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş, yeni petrol kuyularının açılması planlarını yavaşlatmış.

Helen Hernandez, Karnes ilçesinde kuyu açma izinleriyle ilgileniyor: “Genelde yıl içinde kaç kuyu açacaklarını hesaplıyorlar, bu yıl hesapları yarı yarıya azalttılar.”

Bu durum petrol işçisi Travis Jackson’u kaygılandırıyor: “Benzin fiyatları herkesin işine geliyor. Örneğin babam son derece memnun ancak bizler için iş ve para kaybı anlamına geliyor.”

Bazı şirketler işçi çıkarmaya başladı bile ancak üretim maliyetleri düşük olanlarda henüz kesinti yok.

Tır sürücüsü Ronald Thomas, işlerin azalmadığını söylüyor: “Çok şükür hala bir işim var ve çok yoğun çalışıyoruz. Burada güvencedeyim.”

Omar Garcia, bölgede üretim yapan petrol şirketlerini temsil eden Güney Teksas Enerji ve Ekonomik Birliği’nin Kurucu Başkanı: “Şirketler milyarlarca dolarlık yatırımı bırakamaz. Teksas’ın güneyinde petrol arama ve petrolle ilgili işler devam edecek. Bu ne seviyede olacak derseniz; bu, petrol fiyatlarına bağlı.”

Garcia’ya göre, bölgedeki enerji kaynaklı kalkınma daha çok yeni ve halk fiyatlarda henüz büyük bir düşüş görmedi: “Bölge ilk kez petrol fiyatlarıyla ilgilenmeye başladı. Teksas’ın ya da ülkenin diğer bölgeleri daha önce benzer durumlarla karşılaştı.”

Garcia, bölgenin petrolden önce yirmi yıl boyunca ekonomik büyüme yaşamadığını ancak geçen sene seksen yedi milyar dolar büyüyen ekonominin yüz elli bin iş imkanı sağladığını belirtiyor.

Petrol firmaları yetkilileri, fiyatların yaz aylarında istikrar kazanmasını bekliyor, bölge yetkilileri de bu tahminin doğru çıkmasını umuyor.

Bölge halkı fiyatlar konusunda iyimser, petdrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda artacağını ve ekonomik büyümenin devam edeceğini umuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG