Erişilebilirlik

Düşen Malezya Uçağında Rus Füzesi İzleri


Ukrayna üzerinde geçen yıl düşürülen Malezya Havayollarının MH17 sefer sayılı uçağını inceleyen müfettişler Rus yapımı bir füzeye ait olabileceği düşünülen parça izlerine rastladı..

Hollandalı savcılar, olayla ilgili adli soruşturmayı yürüten Belçika, Avustralya, Ukrayna, Malezya ve Hollandalı müfettişlerin “muhtemelen Rus yapımı BUK füzesine ait olabilecek birkaç parça bulduklarını” söyledi.

Savcılar bulunan parçaların adli soruşturma için, “MH17 faciasına karışmış taraflar hakkında muhtemelen daha fazla bilgi verecek öneme sahip olduğunu” söyledi. Savcılar ayrıca, müfettişlerin “uluslararası adli ve silah uzmanlarının yardımıyla” parçaların kökeninin nereye ait olduğunu belirleyeceklerinin altını çizdi.

Savcılar mevcut bulguların bir çıkarım yapmaya yetmeyeceğinin altını çizdi.

MH17 sefer sayılı Boeing 777 uçağı, geçen yıl Ukrayna’nın Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolunda bulunan Donetsk bölgesi üzerinde düşürülmüştü. Çoğunun Hollanda vatandaşı olduğu 298 yolcu ve mürettebatın tamamı kazada yaşamını yitirdi.

Batılı istihbarat daireleri, uçağın ayrılıkçıların kontrolunda bulunan bölgeden Rus yapımı, karadan havaya fırlatılan Buk füzesiyle düşürüldüğünü savunuyor. Hollanda liderliğinde yürütülen soruşturmanın ilk sonuçları, füzenin Rusya’ya ait bir bataryadan fırlatıldığını ve bataryanın büyük bir ihtimalle Rus ekibin kontrolunda olduğuna dikkati çekiyor.

Uçağın Ukrayna’ya ait bir füze tarafından düşürüldüğünü savunan Rusya ise, uçağın Ukrayna hava sahasında düşmesinden dolayı, sorumluluğun da Kiev hükümetinde olduğunu iddia ediyor.

Geçtiğimiz ayın sonunda Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin MH17 uçağının düşürülmesinde sorumluluğu olanların yargılanmasını sağlayacak uluslararası mahkeme kurulması teklifini veto etmişti.

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG