Erişilebilirlik

Dünyaya Benzer Yeni Gezegenler Bulundu


Bir grup uluslararası gökbilimci bir dizi yer ve uzay teleskopu kullanarak dünya büyüklüğünde ve sadece 40 ışık yılı uzakta 7 gezegen keşfetti.

Bilim insanlarına göre gezegenlerdeki sıcaklık dereceleri yüzeyde sıvının bulunması için uygun ve gezegenler yaşamaya elverişli.

Belçika’daki Liege Üniversitesi STAR Enstitüsü’nden Michael Gillon çalışmanın lideri ve keşiften mutlu. Gillon, “Bu inanılmaz bir sistem, sadece çok gezegen bulduğumuzdan değil. Sürpriz şekilde boyutları dünyaya benzer,” dedi.

Yeni buluşlar Nature dergisinde yayınlandı.

Dünyaya Benzer Yeni Gezegenler Bulundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Gezegenler TRAPPIST-1 adlı yıldızın yörüngesinde keşfedildi.

Astrofizikçi Alan Boss’a göre ise dünya benzeri gezegenlerin bulunması sürpriz değil. Boss’a göre her yıldızda 1,2 oranında yaşamaya elverişli dünyalar olabilir.

Gezegenleri bulmak uluslararası çabanın bir sonucu. Gök bilimciler yıldızın yörüngesinde dünya büyüklüğündeki 3 gezegeni geçen yıl keşfetmişti.

Böylece araştırmacılar yıldıza daha yakından bakmaya karar verdi ve aylarca farklı teleskoplarla Şili, Fas, Hawaii, La Palma ve Güney Afrika’dan gözlemler yaptı. Eylül 2016’da NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu TRAPPIST-1’i 20 gün gözlemledi.

Bu çabalar sayesinde 4 gezegen daha keşfedildi, bunlar yüzeylerinde sıvı suya sahip olabilir.

Araştırmacılar bütün gezegenlerin dünya ya da Venüs büyüklüğünde olduğunu belirtiyor ama bizim güneş sistemimize benzerliği orada bitiyor.

Trappist-1 Jüpiter’den biraz daha büyük.

Yeni ve ayrıntılı bilgiler ise yolda. James Webb Uzay Teleskopu 2018’de fırlatılacak ve Trappist-1 yakınındaki gezegenlere daha yakından bakacak.

Bern Üniversitesi’nden Brice-Oliver Demory’e göre Webb teleskopu gezegenlerde yaşam olup-olmadığına bakabilecek.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG