Erişilebilirlik

“Dünyanın En Uzun Adamı” Sultan Kösen Artık Uzamayacak


3 yıl üst üste Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan “Dünyanın En Uzun Boylu Adamı” Sultan Kösen, artık uzamayacak. 29 yaşındaki Mardinli Sultan Kösen’in 2 metre 52 santimetreye ulaşan boyunun, Amerika’da gördüğü tedavi sayesinde bundan sonra uzamayacağı açıklandı.


Amerika’nın Virginia Eyaleti’ndeki Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Kösen, 2010 yılının Ağustos ayında “gamma bıçağı” (Gamma Knife) olarak bilinen radyo cerrahi yöntemiyle ameliyata alındı. Büyüme hormonu üretimini denetleyen hipofiz bezinde bir tümör olan Kösen’e, tümörün beynin başka bölgelerine de yayılmış olması nedeniyle açık beyin ameliyatı yapılamadı. Dünyanın en uzun boylu adamı olan Sultan Kösen’e operasyon öncesi “büyüme hormonunu baskılayıcı” bazı ilaçlar da verilmiş ancak ilaç tedavisi tek başına yeterli olmamıştı.

Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlarından Doktor Jason Sheehan, ameliyatın ardından yaptığı açıklamada “Bu operasyonun etkilerini görmek birkaç yıl sürebilir” demişti. Yaklaşık 3 ay önce hastalarının durumu hakkında tekrar bilgi alan Amerikalı doktorlar, Kösen’in boyunun sabit kaldığını; tümörün artık büyümediğini ve büyüme hormonunun aşırı salgılanmasının da durdurulduğunu açıkladı.


Sultan Kösen aynı zamanda “Dünyanın en büyük eline sahip insanı” ve “Dünyanın en büyük ayaklı adamı” rekorlarını da elinde tutuyor. Kösen, ilk olarak 2.47 santimetrelik boyuyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girmişti. Kösen’in boyunun uzaması kontrol edilmeden önce ulaştığı en son uzunluk, 2 metre 52 santimetreydi.

10 yaşından beri hipofiz bezindeki tümör nedeniyle uzamaya devam eden Kösen’in Avrupa ve Türkiye’de gördüğü tedavilerden istenen sonuç elde edilememişti. Kösen’in Amerikalı beyin cerrahı Jason Sheehan, “İnsan bedeni ve kalbi bu kadar uzun boyu taşıyabilecek şekilde tasarlanmamıştır” diyor. Kösen’in, eklem ve kaslarının boyunu taşıyamaz hale geldiği ve zayıfladığı, bu yüzden koltuk değnekleri olmadan yürüyemediğini hatırlatan uzmanlar, beynindeki tümörün göz sinirlerine değmesi nedeniyle görme bozukluğu yaşadığını da aktarıyor.

XS
SM
MD
LG