Erişilebilirlik

'Dünyada Üretilen Gıda Maddelerinin Yarısı İsraf Ediliyor'


'Dünyada Üretilen Gıda Maddelerinin Yarısı İsraf Ediliyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Yeni bir rapor, dünyada üretilen gıda maddelerinin yaklaşık yarısının israf edildiğini gösteriyor. İngiltere’deki Makine Mühendisleri Enstitüsü’ne göre, artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için israfın azaltılması hayati önem taşıyor.

Her yıl dünyada dört milyar ton gıda maddesi üretiliyor. İngiliz Makine Mühendisleri Enstitüsü’nün raporuna göre bunların neredeyse yarısı çöpe atılıyor.

Raporun yazarlarından Colin Brown’a göre, israfın büyük kısmı gıda maddelerinin üretim, depolanma ve nakliyat sürecinde meydana geliyor: “Ürünün bozulmaması için sürekli kuru tutmanız, serin yerde saklamanız ve en hızlı şekilde nakletmeniz gerekir. Bunlar için gerekli altyapınız, demir veya deniz yolunuz yoksa, ürün her yer değiştirdiğinde zarar görür.”

Rapora göre, Avrupa ve Amerika’da, gıda maddelerinin tüketiciye zamanında ulaştırılması için daha verimli çiftçilik yöntemleri kullanılıyor. Ancak rapor, milyonlarca ton gıda maddesinin, son kullanma tarihinin geçmesi veya süpermarketlere hiç ulaşmaması yüzünden çöpe atıldığını ileri sürüyor.

Brown, “Ürünler süpermarketlere ulaştığında, bırakın tadının nasıl olması gerektiği, tam olarak nasıl görünmesi gerektiği konusunda bile yüksek standartlar uygulanıyor. Birçok gıda ürünü, görünüşü güzel olmadığı için çöpe atılıyor,” diyor.

Süpermarketleri temsil eden İngiliz Perakendeciler Birliği’nden Richard Dodd’a göre, bu satıcıların hatası değil: “Bunlar Avrupa Birliği’nin pazarlama kuralları ve birçok perakendeci bu kuralların yumuşatılması için uğraşıyor. 2009 yılında 26 sebze ürünü listeden çıkarıldı.”

Birçok yardım ve bağış kuruluşu, dünyada milyonlarca kişi açlık çekerken yapılan gıda israfına dikkati çeken raporu olumlu karşıladı.

Çocukları Kurtarın adlı yardım kuruluşu, dünyada bütün çocuklara yetecek kadar gıda olduğunu, ancak her yıl 2 milyondan fazla çocuğun açlıktan öldüğünü vurguluyor. Brendan Cox, kuruluşun politika direktörü.

Cox, “Aileler kendilerini beslemekle çocuklarını beslemek arasında seçim yapıyor. Oysa kimse böyle bir seçim yapmak zorunda kalmamalı,” şeklinde konuşuyor.

Rapora göre, büyük miktarda arazi, enerji, gübre ve su da israf ediliyor. Ancak raporu hazırlayanlar, rakamların başka bir mesaj daha verdiğini söylüyor: “Buradaki olumlu mesaj şu: İsrafı azaltabilirsek, artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamamız mümkün. Bunu yapmak için daha fazla ağaç kesmeye ve ekim yapmaya gerek yok.”

2075 yılında dünya nüfusunun 9,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, bu nüfusun ihtiyacını karşılamak için gıda israfının azaltılması çok önemli.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG