Erişilebilirlik

'Dünyada 30 Milyon Köle Var'


'Dünyada 30 Milyon Köle Var'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Merkezi Avustralya’da bulunan Walk Free Vakfı, yayınladığı yeni raporunda 162 ülkede köleliğin hangi boyutlarda olduğunu incelerken köle sayısının en yüksek olduğu ülkelerin Asya ve Afrika kıtalarında olduğunu açıkladı

Birçoğumuz, köleliğin geçmişte kaldığını sanır. Ancak Avustralya’daki Walf Free Vakfı, bazı ülkelerde insanların hala mal olarak alınıp-satıldığını ortaya koydu.

Rapora mali destek veren işadamı Andrew Forrest, günümüzde, geçmişe oranla çok daha fazla köle olduğunu söylüyor: ”Kölelik, insanlık tarihinin hiçbir döneminde bu kadar çok yaygınlaşmamıştı. Günümüzde en aciz ve güçsüzler sömürülüyor. İnsanlar kar elde etmek, cinsel arzuları karşılamak, ya da başka türlü açgözlülüklerini tatmin etmek için başka insanları kullanıyor. Modern dünyada köle sayısı hiç bu kadar çoğalmamıştı.”

Modern zamanların köleleri vasıfsız işlerde çalıştırılıyor, fuhuş ve hizmetçiliğe zorlanıyor. Çocuklarsa askerlik yapıyor, çok küçük yaşta evlendiriliyor, çalışmak zorunda bırakılıyor.

Rapora göre kölelik oranının en yüksek olduğu ülkeler, Afrika’da, Sahra Çölü’nün güneyinde. Hindistan’da 14 milyon, Çin’deyse 3 milyon insan kölelik yapıyor.

Birçok kaçak göçmen, gelişmiş ülkelerde köle gibi çalıştırılıyor.

Tıpkı İtalya’da yaşayan bu Afrikalı gibi: ”Burada 10 kişi birden yatıyor.”

Kimileriyse kaçıp kurtulmayı başarıyor ve durumu yetkililere bildiriyor. Meksika’da polis, Haziran ayında, sağlıksız koşullarda yaşayan ve ücret olarak sadece çalıştıkları domates işleme fabrikasında geçerli olan gıda kuponları verilen 275 kişiyi kurtardı.

Bir işçi, hastalananların dövüldüğünü söylüyor: ”Kapıyı tekmeleyip, odanıza zorla girip, ‘hemen işinin başına dön’ diye bağırıyorlar. Çalışmazsanız yemek vermiyorlar.”

Andrew Forrest, raporun amacının insan istismarıyla mücadele olduğunu söylüyor: ”Kölelik raporunun amacı, akademik bir çalışma çerçevesinde tüm dünyada köleliğin ne boyutlarda olduğunu ortaya çıkarmak. Bu çalışmanın uzun zaman önce yapılması gerekirdi.”

Walk Free Vakfı, köleliğin en yaygın olduğu ülkeleri saptayarak bu insanlık dışı durumun kökünü kurutmak için harekete geçmeye hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG