Erişilebilirlik

Dünyada En Az Kadın Parlamenter Arap Ülkelerinden Çıkıyor


Dünyada En Az Kadın Parlamenter Arap Ülkelerinden Çıkıyor
Dünyada En Az Kadın Parlamenter Arap Ülkelerinden Çıkıyor

Dünya Kadınlar Günü’nün kutlandığı 8 Mart’ta, kadınların siyasi arenada daha fazla güç kazandığını gösteren bir araştırmanın sonuçları da açıklandı. Ancak dünyadaki kadın parlamenterlerin sayısı hala az. Parlamentolar Arası Birlik tarafından yapılan araştırmaya göre dünyadaki parlamenterlerin sadece yüzde 19’u kadın. Bu oran 2005 yılında yüzde 16,3’tü.

Geçmiş yıllarda da olduğu gibi, Kuzey Avrupa ülkeleri kadın parlamenterlerin en fazla görev yaptığı ülkelerin başında geliyor. Bu ülkelerdeki kadın parlamenterlerin oranı yüzde 42. Araştırmaya göre Arap ülkeleri listenin en sonunda yer alıyor ama bu ülkelerde bile 1995 yılından bu yana gelişme gözleniyor. 1995’te Arap ülkelerdeki kadın parlamenterlerin oranı yüzde 4 virgül 3 iken bu oran geçen yıl yüzde 11,7’ye çıktı.

Güney Amerika’da Costa Rica kadınların siyasette en çok yer aldığı ülkelerin başında geliyor. Costa Rica’da kadın siyasetçilerin oranı yüzde 39 iken, Amerika’da bu oran yüzde 17.

Araştırmanın diğer sonuçlarına göre ise Avrupa ve Asya’da kadın siyasetçilerin sayısı azalma eğilimi gösteriyor. Pasifik ülkelerinde büyük gerileme gözlenirken, Sahra- altı Afrika ülkelerinde önemli bir değişiklik yok. Afrika’da kadın parlamenterlerin oranı yüzde 19 virgül 2 oranında.

Parlamentolar Arası Birlik Genel Sekreteri Anders Johnson kota koymanın kadın siyasetçilerin sayısını arttırmanın en etkili yolu olduğunu söylüyor:

Kadınlar parlamentolara girdikten sonra,etki sahibi olmaları daha kolaylaşıyor. Sayılarının bir iki taneden fazla olması lazım. Sembolik rakamların ötesine geçmeliyiz. BM ve Parlamentolar Arası Birlik içinde yüzde 30’luk eşiğin geçilmesi yönünde bu kadar baskı olmasının nedeni de bu. Bir çok ülke bu eşiğe yaklaşmak üzere.

Araştırmaya göre kadın siyasetçiler medyada erkekler kadar çok yankı bulmuyor. Haberleri medyaya yansıdığında ise bu ne yaptıklarından çok, ne giydikleri ve nasıl göründükleriyle ilgili oluyor.

Johnson parlamentoda kadın milletvekilleri olduğunda daha iyi yasalar çıkarıldığını söylüyor. Kadınların erkeklerin yapamadığı işler yapıyor. Kadınlar sosyal konularda erkeklerden daha hassas:

Kadınlar işin içinde olunca çıkarılan yasalar ve icraatlar daha iyi oluyor. Toplumun ihtiyaçları daha iyi karşılanıyor. Bazı ülkelerde kadınlarla ilgili sorunlara daha fazla ilgi gösterildiğini görüyoruz. Örneğin, kadınlara şiddet uygulanması, sünnet yapılması gibi.. Bu konular parlamentolarda kadınlar yer aldığı zaman daha fazla gündeme geliyor.

Johnson, Parlamentolar Arası Birlik’in Ortadoğu’daki olayları yakından takip ettiğini söylüyor. Örgüt kadınların Mısır ve Tunus’taki karar mekanizmalarında yer almamasından kaygı duyuyor. Örneğin Mısır’da yeni anayasayı hazırlayan komitede tek bir kadın bile görevli değil.

Johnson Parlamentolar Arası Birliğin Mısır ve Tunus’ta çalışmalar yürütüp kadın sorunları, cinsiyet eşitliği ve kadınların seçilme hakkı konularına ağırlık vereceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG