Erişilebilirlik

Dünya Yeni Yıla Samoa ve Tokelau’dan Girdi


Dünya Yeni Yıla Samoa ve Tokelau’dan Girdi
Dünya Yeni Yıla Samoa ve Tokelau’dan Girdi

Büyük Okyanus’taki bu iki küçük devletin uluslararası gün çizgisinin batısına geçmesiyle yeni yılı ilk onlar karşıladı

Daha sonra Yeni Zelanda ve Avustralya 2012'ye "Merhaba! " dedi. Wellington ve Auckland’da yağmurlu havaya rağmen yüz binlerce kişi yeni yılı sokaklarda kutladı.

Auckland'da gece yarısına geri sayım sirenlerin çalmasıyla başlarken; Sydney limanı ve limandaki köprüde her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük havai fişek gösterisi yapıldı.

Tayvan’ın başkenti Taype’de topluca bisiklete binen 72,919 kişi hem yeni yılı kutladı hem de yeni bir rekor kırdı.

Yeni yılın bu yıl ilk kez Samoa ve Tokelau’da başlamasının nedeni ise iki ülkenin uluslararası gün çizgisinin batısına geçmesi.

Samoa ve Tokelau 120 yıldır Büyük Okyanus’un ortasından geçen çizginin doğusunda bulunuyordu. İki küçük devletin en fazla ticaret yaptığı ve ekonomilerinin bağımlı olduğu Avustralya ve Yeni Zelanda ise batısında. Gün farkı ekonomik ilişkilere zarar verdiğinden iki ülke çizginin batısına, Avustralya ve Yeni Zelanda ile aynı gün dilimine geçmeye karar verdi.

Samoa ve Tokelau’da, 29 Aralık Perşembe gecesi saat 24:01’de takvim 31 Aralık’a atladı. Samoa Başbakanı Tuilaepa Sailele Malielegaoi değişikliğin ülke ekonomisine çok yararlı olacağı görüşünde.

Avustralya’nın Sydney kentinin bir gün gerisinde bulunan iki ülke, değişiklikle, hem aynı güne hem de üç saat öne geçti. Dolayısıyla adalar aynı zamanda yeni yıla en son değil en önce giren ülke oldu.

İki ada devletinin 1892 yılında imzalanan anlaşma sırasında uluslararası gün çizgisinin doğusunda kalmalarının nedeni ise Amerikan baskısıydı. Washington, Samoa ve Tokelau hükümetlerini, Amerika ile aynı gün diliminde bulunmaları halinde, Hawaii ve Kaliforniya ile daha fazla ticaret yapabileceklerine ikna etmişti.

Sadece Avustralya ve Yeni Zelanda değil Çin ve Japonya da 180. boylamdan geçen gün çizgisinin batısında bulunuyor.

Samoa 2009 yılında da çok önemli bir adım atarak soldan işleyen trafiğini sağa geçirmişti.

Dünya doğudan batıya doğru döndükçe her dakika başka bir kent, başka bir ülke yeni yıla giriyor.

Amerika’da ise aynı zaman diliminde bulunan Washington ve New York’ta gece yarısına daha saatler var. Büroda yılın son mesaisi (nedense yine benim başıma kaldı) bugün yılbaşı tatili nedeniyle erken bitecek.

Yeni yıla ilk giren Samoa, tüm Polinezya adaları gibi danslarıyla da ünlü. Umudum bir dahaki 31 Aralık’ta bu dansı büroda YouTube’da değil başkent Apia’da izlemek.

Amerika’nın Sesi Radyosu Türkçe bölümü adına yeni yılınızın her zamankinden daha mutlu, başarılı, eğlenceli ve huzur içinde geçmesini dilerim.

Ve erkekler..

XS
SM
MD
LG