Erişilebilirlik

Dünya Yeni Yıla Güvenlik Önlemleri Altında Giriyor


Tüm dünyada yeni yıl kutlamaları terör tehdidi nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

Yeni yılı ilk karşılayan kentlerden biri olan Sydney’de tüm zamanların en büyük havai fişek gösterisi yapıldı. Yedi tonluk havai fişeklerle yapılan görkemli gösteri 12 dakika sürdü ve 5,1 milyon dolara maloldu.

Rusya’daysa Moskova’nın simgesi Kızıl Meydan bu yıl yılbaşı kutlamalarına kapatıldı. Bu kararın alınmasında Ekim ayında Mısır’da bir Rus yolcu uçağının düşürülmesi ve Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları sonrasında artan terör saldırısı tehdidi etkili oldu.

Endonezya’nın başkenti Cakarta da yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenmesi planlanan terör saldırısının ortaya çıkarılmasından sonra 2016’yı alarmda karşılayan kentlerden biri.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki yeni yıl kutlamalarıysa terör saldırısı korkusu nedeniyle iptal edildi. Brüksel Belediye Başkanı Yvan Mayeur, havai fişek gösterisini izlemeye gelecek onbinlerce kişiyi güvenlik taramasından geçirmenin imkansız olduğuna karar verdiklerini belirtti.

Brüksel Polis Teşkilatı, 13 Kasım’da Paris’te düzenlenen ve 130 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarıyla ilişkisi olduğundan şüphelenilen 10‘uncu zanlının da tutuklandığını bildiriyor. Yeni yıl kutlamaları sırasında saldırı düzenlenmesi planıyla ilgili olaraksa hafta başında tutuklanan iki şüpheliye ek olarak altı kişi daha sorgulanmak üzere gözaltına alındı.

Paris’teki saldırıları düzenleyen İslamcı militanların dördü, Belçika vatandaşıydı.

Paris de havai fişek gösterilerini iptal etti ve kutlama programında kesintiye gitti. Paris’in ünlü Champs Elysees caddesi araç trafiğine yeni yıl kutlamaları kapsamında her zamanki üç saat yerine sadece bir saatliğine kapatılıyor. Arc de Triomphe’daki ışık gösterisininse planlandığı üzere yapılması bekleniyor. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Fransa’nın sembolik yeni yıl kutlamalarını yaparak tüm dünyaya saldırılar sonrasında iyileşmeye devam ettiği mesajını göndermesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’deyse dün Ankara’da yeni yıl kutlaması yapan kalabalığın arasında intihar saldırısı düzenlemeyi planladığına inanılan iki IŞİD militanı tutuklandı.

Öte yandan New York’ta tüfek, radyasyon dedektörü ve özel eğitimli köpek donanımına sahip binlerce polis, kentin ünlü Times Meydanı’ndaki geleneksel yeni yıl kutlaması sırasında görev yapacak. Times Meydanı’nda 2016’yı karşılamak üzere toplananların sayısının 1 milyona ulaşması bekleniyor. Yetkililer ayrıca denizaşırı haberleşmeyi de izleyerek terör tehditlerini yakalamaya çalışıyor.

Polis, FBI ve federal güvenlik yetkilileri şimdiye kadar New York ya da başka bir Amerikan kentindeki yeni yıl kutlamalarına yönelik herhangibir tehdit almadıklarını bildiriyor. Ancak Paris ve California eyaletinin San Bernardino kentindeki saldırılar sonrasında güvenlik önlemlerinin arttığı göze çarpıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG