Erişilebilirlik

Dünya Terör Listesi Açıklandı


Filipinler'den Mısır'a kadar geniş bir coğrafyada faaliyet gösteren; Irak ve Suriye’de terör estiren, Ankara, Paris ve Beyrut’taki eylemleriyle de faaliyet alanını genişleten IŞİD’e toplam 42 uluslararası grubun destek verdiği ortaya çıktı.

İngiliz “The Independent” gazetesi açıkladı


İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent’ın Dünya Terör Listesi’nden yararlanarak hazırladığı haritaya göre, IŞİD, Filipinler’den Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada kendine destek buluyor. Örgüte, dünya üzerinde 30 ayrı grup bağlılıklarını sunmuş durumda iken, 12’den fazla örgüt ise arkasında duruyor. Bu örgütler, listede terörist örgüt kategorisinde yer alıyor.

Hedef yurtdışından militan toplamak

Modern zamanlardaki en zengin ve acımasız örgüt olarak kabul edilen IŞİD, mali kaynak yaratmada bundan önceki birçok örgütün kullanmadığı yollara başvurmasının yanısıra yurtdışından militan toplamak için de kayda değer bir strateji yürütüyor.

Libya’da İslami Emirlik ilan eden Ensar El Şeria, Mısır’da Sina Yarımadası’ndaki cihatçı grup Sina Vilayeti, Özbekistan İslamcı Hareketi, Endonezyalı Ebu Sayyaf grubu gibi örgütler, IŞİD’e desteğini ve bağlılığını açıklayanlardan sadece bazıları.

Cezayir ve Gazze'de yoğun

Dünya Terör Listesi’ne göre, IŞİD sempatizanı grupların Cezayir ve Gazze’de yoğunlaştığı görülüyor. Elde edilen verilerde ayrıca, Suriye ve Irak’taki savaşlara Afganistan ve Pakistan’dan da çok sayıda militanın katıldığı belirtiliyor.

Öte yandan IŞİD, geçtiğimiz aylarda Rusya’ya gidişi sırasında Sina Yarımadası’na düşen ve 217 kişinin hayatını kaybettiği yolcu uçağını kendilerinin düşürdüğünü açıklamasına rağmen, Rusya bir süre sonra uçağın IŞİD’e bağlı grup tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı.

Küresel Terör en yüksek seviyede

Uluslararası Ekonomi ve Barış Enstitüsü (The International Institute of Economics and Peace) ile hazırlanan Dünya Terör Listesi, küresel terörün şu zamana kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını ve öngörülemeyen bir oranda büyüdüğünü tespit ediyor.

En çok sivil Müslüman ülkelerde ölüyor

Küresel terörün farklı coğrafyalara yayıldığı ancak buna rağmen hala terörist eylem sonucu en çok sivilin yaşamını yitirdiği yerlerin arasında 5 Müslüman ülkesinin yer aldığı, bu ülkelerin Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan ve Nijerya olduğu belirtiliyor.

Kanlı örgüt Boko Haram

Listeye göre, 2014’ün en kanlı örgütü Boko Haram. Örgüt, IŞİD’e bağlılık bildirdikten sonra askeri eğitim, propaganda ve sosyal medya alanında da destek sunmaya başladı. Boko Haram, IŞİD’in öncesinde El Kaide’ye bağlı bir grup olarak biliniyordu.

18 bin kişi yaşamını yitirdi

2014’teki en kanlı saldırıların yüzde 74’ü ise, Boko Haram, IŞİD, Taleban, Fulani militanları ve Somali’deki El Şebab tarafından gerçekleştirildi. Toplamda 18 bin 444 kişi bu saldırılarda hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG