Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü Küresel Aşı Kampanyalarına Ağırlık Veriyor


Her 20 saniye içinde, bir çocuğun aşıyla önlenebilecek bir hastalıktan öldüğü tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü bu kötü tabloyu ortadan kaldırmak için küresel aşı kampanyalarına ağırlık veriyor.

Yoksul ülkelerdeki sağlık koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan Cenevre merkezli GAVI örgütü difteri, tetanoz, boğmaca, kabakulak, kızamık ve kızamıkçık gibi öldürücü çocukluk hastalıklarına karşı yeni bir aşılama kampanyası başlattı.

Sözcü Jonathan Stern, 2000 yılından bu yana tüm dünyada 326 milyon çocuğun aşılanmasına katkıda bulunduklarını, kampanya sayesinde beş buçuk milyon çocuğun hayatının kurtulduğunu söylüyor: ”2015 yılına kadar amacımız 250 milyon çocuğu daha aşılamak. Bu da 4 milyon çocuğun hayatının kurtulması demek.”

Uzmanlar kampanyanın, aşıların çocuk ölüm ve hastalıklarının sayısının azaltılmasındaki güçlü etkisini göstermek için bir fırsat olduğunu söylüyor.

Doktor Peter Hotez, ”Dünyadaki çocuk ölümlerinin birinci nedeni rotovirüs enfeksiyonunun yol açtığı ishal ve nömokok zatürrenin yol açtığı solumun hastalıkları. Her iki hastalık için de güvenli ve ucuz aşılar mevcut. Bu aşıların kullanımını yaygınlaştırmalıyız,” diyor.

Sabin Aşı Enstitüsü Başkanı Doktor Peter Hotez aşılar sayesinde çiçek hastalığının kökünün kurutulduğunu söylüyor. Aşılar çocuk felci ve kızamık gibi öldürücü ya da sakat bırakıcı hastalıkları önlemenin en ucuz yolu olduğu için son derece önemli: ”Bulaşıcı hastalıkların yol açtığı çocuk ölümü oranını düşürme sözkonusu olduğunda ilk amacımız hastalıklarının kökünü kurutmak değil. Bu hedefimiz daha çok uzun vade için geçerli.”

Uzmanlar sıtmaya karşı aşının kısa süre içinde, verem aşısınınsa birkaç yıl içinde hazır olmasını umuyor. Doktor Hotez bu yeni aşıların, yeni ilaç karışımları ve hastalıklarla mücadele stratejileriyle birlikte kullanıldığında önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıkların yol açtığı ölüm vakalarını azaltacağından emin.


XS
SM
MD
LG