Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü Yeni Tüberküloz Testinden Çok Umutlu


“While-you-wait”, “Siz Beklerken” diye adlandırılan test modern DNA teknolojisinden yararlanıyor
“While-you-wait”, “Siz Beklerken” diye adlandırılan test modern DNA teknolojisinden yararlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü, tüberküloz tedavisinde devrim yaratacak nitelikte hızlı ve yeni bir test hazırlandığını açıkladı. Test sayesinde yaklaşık bir buçuk saat içinde doğru tanı koymak mümkün oluyor. Mevcut testlerle tanı koyulabilmesi ise yaklaşık 3 ay sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni testi tüberkülozun tüm dünyadaki tanı ve tedavisi için önemli kilometre taşlarından biri olarak nitelendiriyor. Örgüt’ün “Tüberkülozu Sona Erdirme” Dairesi Direktörü Mario Raviglione, testin tüberküloz tehdidi altında veya tüberküloz olan ve vücudu ilaçlara direnç geliştiren milyonlarca kişi için yeni bir umut kaynağı olduğunu söylüyor.

Raviglione, “Bu gelişme dünyanın onlarca yıldır beklediği bir şeydi. Daha doğrusu muhtemelen hayatımız boyunca tüberkülozun kontrol altına alınması konusunda gördüğümüz en önemli gelişme bu” diyor.

“While-you-wait”, “Siz Beklerken” diye adlandırılan test modern DNA teknolojisinden yararlanıyor. Hastanın tükürüğü bir kartuş üzerine konarak kahve makinesini andıran aletin içine yerleştiriliyor.

Testin eş yaratıcılarından Yaratıcı ve Yeni Tanı Yöntemleri Şirketi, testin tamamen otomatik yapıldığını dolayısıyla kullanımının güvenli ve kolay olduğunu bildiriyor. Şirket, testin özel eğitimli teknisyenler ya da laboratuarlar tarafından yapılmasının gerekmediğini de vurguluyor.

Şirket, test makinesi ve özel kartuşunun gelişmekte olan ülkelerdeki maliyetinin 17 bin dolar civarında olacağını açıkladı. Testin maliyeti ise 17 dolar olacak. Bu, şu anda tüberkülozdan en çok etkilenen ülkelerdeki test maliyetlerinin yüzde 75 düşmesi anlamına geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, ilk kez bir testin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde aynı anda kullanılmaya başlanacağını söylüyor. Örgüt’ün “Tüberkülozu Sona Erdirme” Dairesi Tanı Bölümü Koordinatörü Karin Weyer’a göre, şu anda Afrika’daki bazı ülkelerde test kullanılıyor:

Weyer, “Güney Afrika gibi ülkelerde gördüğümüz durum bize şunu gösteriyor: Normalde test sonucunu alıp tedaviye başlayabilmek için 3-4 ay bekleyen hastalarda artık iki gün içerisinde tedaviye başlanabiliyor. Aynı zamanda hastaların tedaviye çok hızlı ulaşabilmesi erken ölüm oranlarının düşürülmesinde de yardımcı olacak” diye konuşuyor.

Doktor Weyer, amaçlarının testin kullanımını Etiyopya, Uganda, Swaziland gibi ülkelerde de arttırmak olduğunu belirtiyor. Weyer, test makinesinin yüksek tüberküloz vakalarının görüldüğü 27 ülkeye gönderileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tüberkülozun tanı ve tedavisi konusunda atılan adımlara rağmen, 2009’da bu hastalık yüzünden ölenlerin sayısı bir milyon 700 bini buldu. 2010’da ise bu rakam 9 milyon 400 bin oldu.

Örgüt, erken tanı konulduğu takdirde tüberkülozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çiziyor. Yeni testin de yardımıyla hastalığın gelecekte halk sağlığı için bir sorun m olmaktan çıkması umuluyor.

XS
SM
MD
LG