Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü’nden Acil Eylem Çağrısı


Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü’nün bir hafta süren zirvesinde konuşan örgüt başkanı Margaret Chan, yeni salgın hastalık tehditlerine karşı acil ve küresel eylem çağrısında bulundu. Chan, küresel sağlığı tehdit eden bazı salgın hastalıkların acil ve ortak eylem gerektirdiğini söyledi.

Margaret Chan, zirveye katılan ülkelerin 1000’den fazla temsilcisine, Liberya, Sierra ve Gine’de 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınından ders alındığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Batı Afrika’yı derinden sarsan Ebola salgınına yanıt vermekte ve salgının yayılmasını önlemekte gecikmesi dünyada büyük bir paniğe yol açmıştı.

Margaret Chan, Ebola’dan sonra yapılan araştırmalar ve uzmanların tavsiyeleri sonucunda örgütün bir reform sürecine girdiğini açıkladı. Chan, örgütün yeni salgınlara ve acil durumlara daha hızlı ve etkin şekilde cevap vermesi için gerekli değişiklikleri yapmaya kararlı olduğunu söyledi.

Chan “Ebola, dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan bir salgının tüm dünyayı tehdit edebileceğini gösterdi. Günümüzde artık yerel veya bölgesel salgınlar söz konusu değil. Ebola’yla verilen mücadelede, salgın hastalıklara karşı en önemli savunmanın, gelişmekte olan ülkelerde kamu sağlığı altyapılarının güçlendirilmesi olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Chan, Ebola’dan sonra sağlık yetkililerinin mikroplarla ilgili sinyalleri daha hızlı bir şekilde incelemeye başladığını belirtti. Chan, geçen yıl Kore gibi ileri sağlık sistemine sahip bir ülkenin bile MERS salgını nedeniyle büyük zarar gördüğünü de hatırlattı.

Salgın hastalıklarla mücadelenin gelişmekte olan ülkelerde daha zor olduğunu söyleyen Chan, geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve hızla yayılan Zika virüsünün başka ülkelere de sıçrayabileceği uyarısı da yaptı. Sivrisinekten bulaşan Zika virüsü, yeni doğan bebeklerde nörolojik sorunlara yol açıyor.

Küresel ısınmanın yarattığı tehlikeye de değinen Chan, iklim değişikliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Chan, uygulanan programların kolera ve kızıl gibi salgınlarla mücadeleye odaklanacak şekilde tasarlanmasının önemli olduğunu da vurguladı. Chan, hava kirliliğinden ve aşırı hava olaylarından kaynaklanan sağlık sorunlarına maruz kalan insan sayısının artacağı konusunda uyarıda da bulundu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG