Erişilebilirlik

Dünya Müzisyenleri İpek Yolu'nda Buluştu


Dünya Müzisyenleri İpek Yolu'nda Bulustu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Dünya müzisyenlerinden oluşan ve ünlü viyolonsel sanatçısı Yo-Yo Ma’nın yönettiği İpek Yolu Topluluğu 15 yıldır müzikseverleri kültürlerarası işbirliği ve ahengiyle büyülüyor. Tarihi ticaret rotalarından biri olan İpek Yolu’nun ruhunu yansıtan grubun 31 üyesi kişisel deneyimlerini Amerika’nın Sesi ekibiyle paylaştı.

Topluluğun sunduğu müzik çeşitliliği tarihi İpek Yolu boyunca görülen çeşitliliği yansıtıyor.

Çin’den Akdeniz’e kadar uzanan 6500 kilometre uzunluğundaki ticaret yolunda baharatlar, kokulu yağlar, değerli taşlar ve tabi ki ipek alınıp-satılıyordu.

Ancak viyolonsel sanatçısı ve BM Barış Elçisi Yo-Yo Ma kültürlerarası alışverişin ve anlayışın tarihi ticaret yolunun en değerli ürünleri olduğunu söylüyor.

Ma, üyeleriyle 20 ülkeyi temsil eden İpek Yolu Topluluğu’nu bu paylaşma ruhunu ifade etmek için kurmuş: “Ortak özelliklerimizi müziğe ve kültüre yansıtmaya çalışıyoruz.”

Cristina Pato, Galiçya tulumunu çocukken ilk kez çaldığında, bu müzik aletiyle İspanyol kasabalarından çıkıp dünyayı gezeceğini hayal bile etmemiş: “Geleneğimi Hintli Sandeep Das, Japon Koji, İranlı Kehan’la paylaşabilmek ve bizi ayıran şeylerden çok birleştiren şeyler olduğunu görmek benim için inanılmaz aydınlatıcı bir dönüm noktası oldu.”

Yo-Yo Ma grup üyelerinin güven ilişkisi kurmasına yardım etmiş. Her biri kendi geleneğinin virtüözü olan müzisyenler kolayca işbirliği ve doğaçlama yapabiliyor: “Birisi bir fikir üretiyor ve biz onu izliyoruz. Sonra başka kültürden olan diğer bir üye liderliği alıyor ve bu sefer de onun yolundan gidiyoruz.”

Tabla çalan Hintli Sandeep Das diğer müzisyenlerle ortak noktalar bulmayı çok seviyor: “Aramızdaki güven sayesinde yüzeyde farklı görünen ama aslında aynı olan şeyleri yaparken çok eğleniyoruz.”

İpek Yolu müzisyenleri bu birleştirici ruhu hem ufak, hem de 2007 Şangay Engelli Olimpiyatları gibi daha büyük ortamlara taşımış.

Ma, “Olimpiyatlara katılım tamdı çünkü kültürü tanımlamanın bir yolu da o toplumun engelli vatandaşlarına nasıl muamele ettiğidir,” şeklinde konuşuyor.

Massachusetts’deki Tanglewood yaz müzik festivali İpek Yolu Topluluğu’nun başlıca konaklama mekanı.

Ma’nın tabiriyle “tutkuya dayalı” eğitim, grubun temel misyonu. İpek Yolu üyeleri turnelerin ardından müzik dersleri vermek için Çin, Azerbaycan, Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerde konaklıyor.

İpek Yolu Topluluğu üyeleri Amerika’daki konservatuvar ve devlet okullarında atölye çalışmaları düzenliyor.

Yo-Yo Ma sanatın kişisel tecrübe ve daha geniş bir dünya arasında denge yaratmaya yardım ettiğini söylüyor: “Yeni şeyler öğrenme merakının motoru olmak istiyoruz. Kaç ülkeyi evin kabul edebilirsin veya bir şeyi kendi parçan haline getirmenin kaç yolu vardır? İşte bunların cevabını arıyoruz.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG