Erişilebilirlik

Dünya Kadınlar Gününde Alman Kadınlar


Sema Yılmaz Karasu Berlin Tiergarten Belediyesi Salonu’nda yapılan ödül töreninde
Sema Yılmaz Karasu Berlin Tiergarten Belediyesi Salonu’nda yapılan ödül töreninde

Almanya’da nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu yabancı kökenli kadınlar oluşturuyor

Etkinliklerde en çok üzerinde durulan konulardan biri, kadınların hemen her ülkede ayrımcılık, eşitsizlik, şiddet ve baskılara hedef olmaları. Fırsat eşitliği çoğu kez sadece kâğıt üzerinde kalırken, Avrupa Birliği’nin lokomotifi olarak tanımlanan ve sosyal hakların en üst düzeyde olduğu Almanya gibi bir ülkede bile kadınlar, hakları için hala çetin bir mücadele veriyor. Nitekim şirketlerin üst kademelerinde, yönetim kurullarındaki kadınların oranı sadece yüzde 3.

Almanya’da nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu yabancı kökenli kadınlar oluşturuyor. Göçmen kadınlar söz konusu olduğunda mevcut sorunlarına din, dil ve kültürel farklılıklardan kaynaklanan yenileri de ekleniyor. Uzmanlar özellikle çalışma ve eğitim hayatında ayrımcılığa uğrayan göçmen kadınların sayısının Almanlara ve göçmen erkeklere göre daha çok olduğu görüşünde. Buna rağmen mücadele ederek iş piyasasında ve meslek alanlarında başarılı olan göçmen kadınların sayısı da artıyor.


Bu kadınlardan biri kısa bir süre önce Cumhurbaşkanlığı’nın Federal Liyakat Nişanı ile onurlandırılan Sema Yılmaz Karasu. Uzun yıllardır Berlin'de yaşayan ve psikoloji alanındaki çalışmalarıyla Alman toplumuna ve devletine yaptığı özel hizmetlerinden dolayı ödüllendirilen Karasu, başta kadınlar olmak üzere Türk göçmen ailelerin psikolojik sorunlarına destek veren bir danışmanlık merkezini yönetiyor. Sema Yılmaz Karasu 50 yılı aşkın bir süredir devam eden göç sürecinin ve dışlanma duygusunun Türklerde psikosomatik hastalıklara yol açtığını belirtiyor.

Sema Yılmaz Karasu’ya göre, Almanya’daki Türk kadınların sorunları çok başlı. Yabancı bir ülkede yaşamının yanı sıra erkeklerin baskısı ve muhafazakâr aile gelenekleri bunlardan sadece bazıları.

Almanya’da uyum konusunun gündemi belirlediğini ve genel olarak Türkiye kökenli göçmenlerin uyumsuz olmakla suçlanarak, baskı altında bırakıldığını belirten Karasu, tam anlamıyla uyumu engelleyen esas sorunun Almanya’daki yabancı düşmanlığı olduğunu savunuyor.

Sema Yılmaz Karasu’nun aldığı ve Almanya’nın en yüksek devlet nişanı olan Federal Liyakat Nişanı, politik, ekonomik, kültürel ve fahri çalışmalarında başarılı kişilere veriliyor.


XS
SM
MD
LG