Erişilebilirlik

Dünya Benzeri Yeni Bir Gezegen Keşfedildi


Uluslararası astronomi uzmanlarından oluşan bir ekip, dünyaya benzer iklim ve suyun sıvı halde bulunduğunu düşündükleri bir gezegen keşfetti.

HD 40307 adlı cüce yıldızın yörüngesinde üç gezegenin bulunduğu biliniyordu. Ancak yeni bir teknikle yıldızın yaydığı ışıkları analiz eden uzmanlar, üç ayrı gezegen daha saptadı. Bu son bulunan gezegenlerden birinin dünyadan yedi kat büyük olduğu ve HD 40307 yıldızının çevresinde dünyanınkine benzer, “yaşama elverişli” yörüngede döndüğü belirlendi. Bu yörüngede dönen gezegenler yıldıza mesafeden ötürü ne çok sıcak ne de çok soğuk iklime sahip oluyor ve su, yaşamı desteklemek için dünyadaki gibi sıvı halde bulunabiliyor.

İngiltere’deki Hertfordshire Üniversitesi’ndeki uzak güneş sistemlerindeki gezegenleri, bu sistemlerin yıldızlarından yayılan ışığın dalga boylarının değişmesinden saptıyor.

Astronomi ve Astrofizik dergisinde yayınlanan son bulgular bununla birlikte büyük heyecan yaratmadı. Daha önce dünya benzeri başka gezegenler bulunduğu yolundaki haberlerin devamı gelmedi. Aynı zamanda bulgular başka ekiplerce de doğrulanmış değil.

Bununla birlikte HD 40307-g gezegeninin gerçekte yaşama elverişli olması durumunda, benzer yaşam koşullarına sahip olduğu düşünülen Kepler 22-b gezegeninden mesafe açısından çok daha yakın olacak. Kepler 22-b dünyadan 600 ışık yılı ötede bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG