Erişilebilirlik

Dünya Bankası Başkanı Çin'de Protesto Edildi


Du Jianguo adlı Çinli görevliler tarafından salondan çıkarılırken
Du Jianguo adlı Çinli görevliler tarafından salondan çıkarılırken

Bir Çinli, Robert Zoellick’i, Pekin'de Çin raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında protesto etti

Bir Çinli, Robert Zoellick’i, Dünya Bankası'nın Pekin bürosunda Çin raporunu açıklamak için düzenlediği basın toplantısında protesto etti.

Zoellick konuşmasına başlarken adının Du Cianguo olduğu öğrenilen bir kişi, podyuma çıkarak ''devlet şirketlerinin özelleştirilmemesi gerekir” diye bağırdı.

Bankanın Çin ekonomisiyle ilgili önerilerinin yoksullarla zenginler arasındaki uçurumu daha da açacağını savunan Du, salondan dışarı çıkarılmadan önce rapordaki tavsiyeleri zehir olarak niteleyen bildiriler dağıttı.

Daha sonra konuşmasına devam eden Zoellick, Dünya Bankası ve Çinli uzmanlarla birlikte hazırlanan raporun tartışmaya yol açmasının normal olduğunu söyledi ve ''raporunun amacı da buydu'' dedi.

Raporda, Çin hükümetine, mali kriz tehlikesini azaltmak ve ekonomik büyümeyi sürdürmek için enerjiden bankacılığa kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren büyük devlet şirketlerinin sayısını azaltması öneriliyor.

Çinli yetkililer, hem devlet bankalarının çok düşük faizli kredileriyle desteklenen hem de yabancı şirketler ve özel sektör rekabetinden korunan kamu şirketlerinin ekonomik ve teknolojik gelişmeye katkıda bulunduğunu savunuyor.

Dünya Bankası Çin'de istihdam ve refahın büyük bir bölümünü özel şirketlerin yarattığını, kamu şirketlerinin devlete yük olduğunu ileri sürüyor ve serbest pazar ekonomisinin genişletilmesinde ısrar ediyor

XS
SM
MD
LG