Erişilebilirlik

Dünya Amerikalı Diplomat Richard Holbrooke'u Anıyor


Richard Holbrooke (11 Ekim 2010-Arşiv)
Richard Holbrooke (11 Ekim 2010-Arşiv)

Amerika’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi, deneyimli diplomat Richard Holbrooke, Cuma günü Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la görüşürken rahatsızlandı ve George Washington hastanesine kaldırıldı. Holbrooke, aort damarındaki yırtık nedeniyle ameliyata alındı. 20 saat süren ameliyatın ardından Holbrooke dün yeniden ameliyata alındı, ancak kurtarılamadı.



Hayatını kaybetmesinden saatler önce Başkan Barack Obama deneyimli diplomatı, şu sözlerle övmüştü: “Richard Holbrooke, büyük başarı göstererek 50 yıldır bu ülkeye hizmet ediyor. Vietnam’da genç bir diplomat olarak meslek hayatına başlayan Holbrooke, Balkanlar’daki katliama son veren anlaşmanın mimarı; Afganistan ve Pakistan temsilcisi olarak bölgesel girişimlerimizi ilerleten ve diğer uluslararası krizlere müdahale eden Amerikan dış politikasının devlerinden biriydi.”

Lakabı "Buldozer"di

Holbrooke en çok Bosna Hersek’e barışı getiren Dayton barış anlaşmasının sağlanmasındaki rolü nedeniyle hatırlanacak. 14 Aralık 1995 tarihinde, bundan tam 15 yıl önce imzalanan anlaşma, 100 bin kişinin ölümüne neden olan savaşın sonuydu. Dönemin Başkanı Bill Clinton, Holbrooke’un ölümü üzerine bir açıklama yayınladı ve “savaş ve barış; özgürlük ve baskı arasındaki mücadelenin ön saflarında yer alarak” verdiği hizmetten dolayı Holbrooke’u övdü.

Kararlı tutumu nedeniyle “buldozer” lakabı verilen Holbrooke, Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmişti.

Dünya Amerikalı Diplomat Richard Holbrooke'u Anıyor
Dünya Amerikalı Diplomat Richard Holbrooke'u Anıyor

1941 yılında Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Holbrooke, 1962 yılında Brown Üniversitesi’nden mezun olmuştu. Dışişleri Bakanlığı’na giren Holbrooke’un ilk görevi Saygon Büyükelçiliği’ndeydi. Daha sonra Almanya’da Büyükelçilik; BM Daimi Temsilciliği ve Asya ve Avrupa’dan sorumlu olmak üzere iki kez Dışişleri Bakanı’na yardımcılık görevini üstlenmişti. Holbrooke ayrıca Clinton döneminde Amerika Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs Özel Temsilcisiydi.

Gazeteci, öğretim görevlisi, yazar ve yatırımcı olarak da çalışan Holbrooke, 2008 başkanlık seçimlerinden önce başkan aday adayı Hillary Clinton’ın dış politika danışmanlarından biriydi. Adı Amerika Dışişleri Bakanlığı için geçiyordu. Son iki yıldır Amerika’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi olarak görev yapan Holbrooke, özel temsilciliği “üstlendiğim en zor görev” olarak nitelemişti.

Dünya Liderleri de Haberi Üzüntüyle Karşıladı

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Holbrooke’un ölümünü Amerikan halkı için bit kayıp olarak niteledi. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari ise Holbrooke’u “dostumdu” diyerek andı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Holbrooke’un ailesine baş sağlığı dilendi.

Brüksel’den de diplomatın ölümünün ardından bir mesaj geldi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Holbrooke’un vizyonunu ve kararlılığını övdü. Avrupalı birçok diplomat da Holbrooke’u yayınladıkları mesajlar ve açıklamalarıyla andı.


XS
SM
MD
LG