Erişilebilirlik

1 Aralık Dünya AIDS Günü


Dünya Sağlık Örgütü Dünya AIDS Günü’nde, HIV ile yaşayanlar için virüs geri dönüştüren tedavileri genişletmenin önemini vurguladı.

Sağlık örgütü, AIDS’e sebep olan HIV virüsüyle yaşayan 37 milyon kişiden 16 milyonunun ilaç kullandığını ve tedavinin yaygınlaştırılması ve küresel kullanıma geçilmesi sayesinde bir kuşak sonra AIDS salgınının durdurulabileceğini bildirdi.

Araştırmalar virüsü kaptıktan kısa bir süre sonra tedaviye başlayan hastaların daha sağlıklı kaldıklarını ve başkalarına virüsü vermeleri şansının daha az olduğunu gösteriyor.

Bu yüzünden, Dünya Sağlık Örgütü daha çok HIV testi ve HIV virüsü taşıdıkları kanıtlanan hastalar için daha erken tedaviye geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Örgütün Dünya Aids Günü nedeniyle yayınladığı rapora göre, küresel tedavi sayesinde 2030 yılına kadar 21 milyon AIDS bağlantılı ölüm önlenebilir ve 28 milyon kişinin virüsü alması engellenebilir.

Dünya Sağlık Örgütü Başkan Yardımcısı Dr. Winnie Mpanju-Shumbusho, “Bu hastalığın en zararlı zamanında olduğu kadar acil görünen tedaviye duyulan ihtiyaç, hastalığın hiçbir evresinde azalmamalı. Kapsamlı sağlık sistemindeki zayıflıkları gündeme getiren HIV virüsü hala dünya için çok büyük bir sağlık sorunu oluşturuyor” diyor.

Amerika bugün Dünya Aids Günü nedeniyle genişletilmiş testler, HIV ile yaşayanlar için virüsü geri dönüştüren tedavi, HIV kapma ihtimali olanlar için yeni ilaçlar ve HIV ile yaşayanlara karşı ayrımcılığın önlenmesi gibi tedbirler içeren yeni bir plan açıkladı.

HIV virüsüyle yaşayan 37 milyon kişinin 26 milyonu orta Afrika’da ve bunlar arasında yeni HIV enfeksiyonlarının oranı yüzde 70.

HIV/AIDS ile yaşayanlar için hastalığa karsı savaşmak ve hastalıktan ölenleri anmak için ilan edilen Dünya AIDS Günü 1988’den beri her yıl Aralık 1’ta kutlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG