Erişilebilirlik

Dragon Kapsülü Uzay İstasyonu’yla Kenetlendi


Özel şirket SpaceX’in yolladığı Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotu Don Pettit, SpaceX tarafından yollanan Dragon kargosunun kendilerine çok aşina olduğunu belirterek, “Kapsülün kokusu yeni bir otomobil gibi kokuyor” diye konuştu.

Kargonun ulaşmasından sonra açıklama yapan Pettit, kargo kapsülünün kamyonet büyüklüğünde olduğunu ve insanların içinde rahatça uzaya seyahat edebileceğini söyledi.

Bir buçuk tona yakın malzeme taşıyan kargo kapsülünde, yedek parça ve Uzay İstasyonu’ndaki personelin ihtiyaçları bulunuyor.

SpaceX şirketi şimdilik yalnızca kargo taşıyan Dragon kapsülünü insan taşıyabilecek şekilde tasarladıklarını belirtti. California merkezli şirket insan taşıyacak kapsüllerine koltuk, acil fırlatma sistemi ve yaşam destek ünitesi ekliyor.

SpaceX bu sistemle üç yıl içinde insanları belirli bir ücret karşılığında uzaya götürmeyi hedefliyor. Amerika geçtiğimiz yıl uzay dolmuşu programını sonlandırdığı için yaklaşık bir yıldan bu yana NASA astronotlarını uzaya Rus Soyuz araçlarıyla gönderiyor. Amerikan hükümeti gelecekte uzay ulaşımında SpaceX gibi özel şirketleri kullanmayı planlıyor.

NASA şu ana dek SpaceX şirketine yaklaşık 400 milyon dolar ödenek sağladı.

NASA sadece atmosfer dışına değil, asteroidlere ve Mars’a uzay aracı gönderebilecek şirketlerle de ilgileniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG