Erişilebilirlik

Dragon Kapsülü Dünya'ya Döndü


SpaceX adlı özel şirket tarafından imal edilen ilk uzay kapsülü Dragon yolculuğunu tamamlayarak Dünya’ya döndü. Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan kapsül Büyük Okyanus’a düştü.

Dragon kapsülü bugün erken saatlerde Uzay İstasyonu’ndan ayrılarak dönüş yolculuğuna başlamıştı. Atmosfere giriş yapan kapsül, öğle saatlerinde paraşütle California açıklarına indi.

Kapsül geçen hafta Uzay İstasyonu’na malzeme taşımak için fırlatılmıştı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzay dolmuşu programını tamamladıktan sonra Uzay İstasyonu’na kargo ve astronot taşıması için bir dizi özel şirketle anlaştı.

Dragon kapsülü, SpaceX şirketinin NASA’yla imzaladığı 1 milyar 600 milyon dolarlık sözleşme çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıma amacıyla gönderilen ilk araç oldu. Bir başka özel şirket Orbital Sciences Corporation ise ilk aracını önümüzdeki aylarda uzaya gönderecek.

NASA Uzay dolmuşu programının geçen yıl sonlandırılmasının ardından yeni bir uzay aracı geliştirinceye kadar, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşımak için Rusya, Japonya ve Avrupa Uzay Ajansı’nın araçlarını da kullanacak.


XS
SM
MD
LG