Erişilebilirlik

Dr. Heimlich ‘Heimlich Manevrası’nı İlk Defa Uyguladı


Nefes borusuna herhangi yabancı bir cisim veya yemek kaçtığında yapılan müdahaleye ‘Heimlich Manevrası’ adı veriliyor. Bu manevra da, adını Amerika’da yaşayan Doktor Henry Heimlich’ten alıyor. Amerika’nın Cincinnati şehrinde yaşayan Patty Ris, geçtiğimiz günlerde yedikleri boğazına kaçtığında kendisine müdahale eden kişinin manevraya ismini veren Doktor Heimlich olduğunu anlayınca büyük bir şok daha yaşadı.

Associated Press (AP) haber ajansının bildirdiğine göre, Patty Ris, kaldığı bakımevinde yemek yerken nefes borusuna yemek kaçınca, arkasında oturan ve aynı bakımevinde yaşayan Doktor Heimlich müdahale etmiş.

Ris, “Eğer Dr. Heimlich müdahale etmeseydi, büyük bir ihtimalle ölmüştüm” diyor.

96 yaşındaki Dr. Heimlich de, akşam yemeği yerken, yanında oturan kadının yüzünün kırmızıya dönüştüğünü ve nefes alamadığını anlayınca hemen kadının arkasına geçtiğini ve ‘Heimlich Manevrası’ ile müdahale ettiğini söyledi.

Dr. Heimlich, bu müdahale yöntemini bulmuş olsa da, ‘Heimlich Manevrası’nı ilk defa uyguladığını belirtti. Doktorun oğlu da bu cümleleri onayladı. Ancak, Heimlich 2003’te BBC ile yaptığı bir röportajda, 2000 senesinde bu müdahaleyi ilk defa yaptığını kaydetmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG