Erişilebilirlik

Doymuş Yağlar Kalp Hastalıklarına Neden Olmuyor mu?


Uzmanlar, düşük yağlı diyetler yerine zeytinyağı ve sert kabuklu yemişlerin bulunduğu Akdeniz diyetini öneriyor
Uzmanlar, düşük yağlı diyetler yerine zeytinyağı ve sert kabuklu yemişlerin bulunduğu Akdeniz diyetini öneriyor

İngiltere'de yayımlanan bir araştırmada doymuş yağların kalp krizi riskini arttırdığı görüşünün doğru olmadığı ileri sürüldü.

British Journal of Sports Medicine isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırmada kardiyologlar, piyasada bulunan düşük yağlı gıdaların ya da düşük kolesterollü ürünlerin kalp hastalıklarını azalttığı fikrinin de yanıltıcı olduğunu söyledi.

Kardiyoloji uzmanları Pascal Meier, Rita Redberg ve Aseem Malhotra tarafından hazırlanan araştırmada, "Doktorlar ve halk arasında yaygın inanışa rağmen doymuş yağların damarları tıkadığı fikri düpedüz yanlış. Sistematik gözden geçirmeler ve gözlemsel çalışmalar doymuş yağ tüketiminin koroner kalp hastalıkları, bundan kaynaklanan ölümler, inme gibi iskemik ataklar ve Tip 2 diyabetle ilgisinin olmadığını gösterdi" ifadeleri kullanıldı.

Uzmanlar kalp sorunlarını engellemenin sağlıklı yaşam seçimleri, her gün 22 dakika yürümek ve Akdeniz diyetini uygulamak gibi yollarla gerçekleşebileceğini açıkladı.

Araştırmada "Az yağlı gıdaların kalp krizleri ya da bu nedenli ölümleri engellemede bir faydası yok. Kalp sorunlarını azaltmayı isteyen kişiler düşük yağlı diyetler yerine enerji sınırı olmayan en az dört yemek kaşığı zeytinyağı ve sert kabuklu yemişlerin bulunduğu Akdeniz diyetini uygulamalı" denildi.

İngiltere'deki araştırma tıp dünyasında diyetisyenler ve kardiyologlar arasında eleştirilere ve tartışmalara neden oldu.

Londra Üniversitesi UCL'de kardiyoloji dalında dersler veren Dr. Amitava Banerjee araştırmacıların kanıtları basitleştirdiğini ve doymuş yağları azaltmanın kardiyovasküler vakaları yüzde 17 oranında düşürdüğü yönünde sistematik çalışmaları göz ardı ettiklerini söyledi.

Bazı uzmanlar ise araştırmacıları saf olmakla eleştirdi ve Akdeniz diyetinin yoksul kesimler tarafından uygulanmasının mümkün olmayacağını belirtti.

Buna karşın araştırma başka uzmanların desteğini bulmayı sürdürüyor.

Ulster Üniversitesi sağlık bilimleri bölümü başkanı Dr. Mary Hannon-Flecther, "Bu son yıllarda okuduğum en iyi diyet ve spor tavsiyesi. Günde 22 dakika yürümek ve gerçek yemekler yemek. Düşük yağlı ve düşük kalorili gıdaları yediğimiz modern sağlıklı diyet aslında sağlıklı değil. Bütün bu yiyecekler üstünde oynandığı için sağlıklı değilller. Gerçek yemekleri ölçülü oranlarda yemek ve her gün spor yapmak en sağlıklısı" dedi.

Ancak bazı uzmanlar ise doymuş yağların günlük gıda tüketiminin yüzde 11'ini geçmemesi konusunda uyarıyor.

İngiltere'de geçen yıl Ulusal Obezite Forumu ile Kamu Sağlığı İşbirliği kurumlarının hazırladığı bir raporda doymuş yağların ve yüksek kolestorelün kalp hastalıkları riskini arttırmadığı açıklanmıştı.

Raporda kilo kaybetmek için et yemenin gerektiğini ileri sürülmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG