Erişilebilirlik

Doğum Sonrası Ölümleri Önlemek İçin Yöntemler


Doğum Sonrası Ölümleri Önlemek İçin Yöntemler
Doğum Sonrası Ölümleri Önlemek İçin Yöntemler

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dakikada bir kadın, hamileliğe bağlı sağlık sorunları yüzünden yaşamını yitiriyor. Washington’da yapılan bir sempozyuma katılan sağlık uzmanları ise, bu sorunu aşmak için geliştirdikleri yöntemleri sergilediler.

600’den fazla adayın katıldığı ‘’Doğumda Kurtarılan Hayatlar’’ adlı uluslararası yarışmanın büyük ödülünü Avustralya’dan gelen ekip kazandı. Ödüllü ekip , doğum sonrasındaki aşırı kanamaları azaltmaya yarayan ve içinde oxitokin adlı ilaç bulunan, solunabilir bir sprey geliştirdi. Doğum sonrası ölümlerin %25’ine aşırı kanamanın neden olduğu düşünüldüğünde bu önemli bir adım.

Monash Üniversitesi'nden Doktor Michelle Mcintosh, "İçeriğinde oksitokin adlı ilacın bulunduğu bir karışım üreteceğiz. Solunarak ciğerlere çekilen bu karışım dolaşım sistemine ve kana karışacak," diyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kadınlarda doğum sonrası ölümlerin %70’ine, enfeksiyonlar, sağlıksız ortamda yapılan kürtajlar ve diğer komplikasyonlar neden oluyor. Doktor Joy Lawn, bu nedenle doğumda bir uzmanın bulunmasının önemini vurguluyor: "Doğumu bir uzman doktorun yardımı ve tecrübesiyle, hastane ortamında yapmak şüphesiz anne adaylarının hayatını kurtarıyor."

Philadelphia’daki Drexel Üniversitesi’nden Doktor Owen Montgomery, tecrübeli ebeleri doğum sırasında almaları gereken zor kararlar konusunda eğiten özel bir çalışmayla yarışmaya katılmış: “Örneğin normal doğum söz konusuyken acilen sezaryan gerektiğinde bu kararı verebilmeleri konusunda onları eğitmeye çalıştık. Bunun için tecrübeli ebelere anatomi eğitimi vererek, cansız model üzerinde temsili sezaryan simulasyonu yaptırdık.

Bu yöntemler ilk elde basit çözümlermiş gibi görünebilir. Ama Birleşmiş Milletler’in hamileliğe bağlı ölümleri ortadan kaldırma hedefi açısından büyük önem taşıdığı da bir gerçek.


XS
SM
MD
LG