Erişilebilirlik

Doğum Sonrası Kanamalar Can Alıyor


Doğum Sonrası Kanamalar Can Alıyor
Doğum Sonrası Kanamalar Can Alıyor

Her yıl çoğu gelişmekte olan ülkelerde, yaklaşık 300 bin kadın hamilelik ve doğum sırasında yaşanan sağlık sorunları nedeniyle ölüyor. Ölüm nedenlerinden biri de doğum sonrası kanamalar. Washington’da bir araya gelen uzmanlar kadınların hayatlarının nasıl kurtarılabileceğini tartıştı.

Kusursuz bir dünyada her bebek ve her yeni anne sağlıklı bir doğum geçirirdi. Ancak binlerce kadın doğum sırasında birçok sorun yaşayabiliyor.

BM Genel Sekreteri Ban ki Moon Milenyum Kalkınma Hedefleri’nden birini 2015 yılına kadar anne sağlığı ve doğum sırasında ölümlerin azaltılması olarak ilan etti.

Her dakikada bir kadın ölüyor. 21’inci yüzyılda bu kabul edilemez bir durum. Buna son vermeliyiz.

Kadın sağlığı savunucuları doğum sırasında ve sonrasında ölümlerin hamilelik sırasında sağlanacak tedavi ve bakımla önlenebileceğini söylüyor. Uzmanlar doğum sırasında bir ebenin yardımının da önemli olduğu görüşünde.

Deborah Armbruster Amerika Uluslararası Kalkınma Dairesi’nde ebe hemşire.

Kadınların doğum sonrası kanama olup olmadığı tespit edecek bir ebeden yardım almaları birçok sorunun çözümünü sağlayabilir. O zaman ölüm oranı bu kadar yüksek olmaz.

Armbuster kadınların ve ebelerin bebekleri hastaneler yerine evde doğurmayı tercih ettiklerini söylüyor. Kadınlar doğum sonrası doktora görünmeyi de ihmal ediyor.

Yardım alma kararı verildiğinde başka sorunlar çıkmış oluyor. Bazı yol koşulları hastanelere yolculuğu tehlikeli hale getiriyor. Sağlık masraflarını karşılayacak paranın olmaması, hastane bulma zorluğu, gerekli kanın temin edilememesi de sorunlar arasında.

Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan bir çok kadın gibi Bangladeş’te de kadınlar bebeklerini evde doğuruyor. Doktor Şebnem Şehnaz hamile kadınlara evde yapacakları doğum öncesi bir sağlık paketi verildiğini söylüyor. Bu pakette bir de emici maddeden yapılmış yaygı yer alıyor.

Kadınlar doğumu bu yaygı üzerinde yapıyor. Yaygı ucuna kadar kana bulanırsa çok kan kaybedildiği ve hastaneye gitmek gerektiği anlaşılıyor.

O durumda, doğum yapmış kadının hastaneye gitmesi için iki saati bulunuyor.

Akan kan bir kaba boşaltılarak miktarı ölçülebiliyor ya da kanamayı durdurmak için vücuda neopren maddeden yapılmış kumaş sarılıyor. Bu kumaş hasta yardım beklerken vücudu stabilize ediyor.

Kanamayı durduracak ilaçlar da var. Dr Sehnaz bu ilaçların sağlanmasının çoğu zaman bürokrasiye takıldığını söylüyor.

Hükümetin elinde bu ilaçlar var. Piyasada da bu ilaçları bulmak mümkün.

Doktor Şehnaz ebe ve doktorlara daha fazla eğitim verilmesini isteyenlere katılmıyor. Şehnaz’a göre kadınlar kendi sağlıklarının kontrolunu ele almalı.

Doktorlardan tedavi istemeleri gerekiyor. Hastanın, neye ihtiyacı olduğunu, hangi tedavilerin uygulanması gerektiğini bilmesi önemli. Bu sayede doktordan hesap da sorulabilir.

XS
SM
MD
LG