Erişilebilirlik

Doğum Oranlarının Düşmesi Emekliye Ayrılacakları Kaygılandırıyor


Doğum Oranlarının Düşmesi Emekliye Ayrılacakları Kaygılandırıyor
Doğum Oranlarının Düşmesi Emekliye Ayrılacakları Kaygılandırıyor

Birçok ülkede doğum oranlarının düşmesi, birçok kişiyi, emeklilik planları ve hükümetlerin emeklilik maaşlarını ödeyebilecek durumda olup olmayacağı konusunda kaygılandırıyor. Son ekonomik krizse bu sorunu daha da derinleştirdi.



Dünya Bankası’nın yaptığı araştırmaya göre kadınlar artık daha az çocuk doğuruyor. Ulusal Sosyal Güvenlik Akademisi adlı özel kurumdan araştırmacı Ben Veghte, ekonomik gerilemenin yaşlıların emeklilik maaşlarını tehdit ettiğini söylüyor. Ben Veghte ”Birçok kişi, emeklilerin gelecekte geçinmek için yeterli maaş ve geliri olmayacığını düşünüyor,” şeklinde konuşuyor.

Amerika’da hükümet emeklilik maaşlarını, çalışanların maaşlarından kesilen vergilerle karşılıyor. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğanların emeklilik yaşına gelmesiyle birlikte emeklilik maaşı alacakların sayısı, çalışarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunanların sayısını aşacak. Sosyal Güvenlik Dairesi’nden Michael Astrue, 2037 yılından sonra sorunların baş göstereceğini söylüyor. Michael Astrue ”Kongre harekete geçmezse şu anda ödediğimiz emeklilik maaşlarının ancak yüzde 78‘ini karşılayabileceğiz,” diyor.

Amerika gibi Çin de emeklilerin geleceği konusunda kaygılı. Araştırmacı Ben Veghte ”Çin’deki ‘tek çocuk’ politikası nedeniyle emeklilik maaşı alan yaşlıların sayısı çalışanlara oranla çok yüksek. Bu sorunu çözmek zorundalar,” diyor.

Küresel ekonomik gerilemeyse durumu daha da kötüleştiriyor. Ben Veghte ”Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesinde emeklilik maaşları genel gelirlerle karşılanıyor. Bu da bu ülkelerde emeklilik maaşlarını karşılamaya ayrılan özel bir gelir kaynağı olmaması nedeniyle sistemin her yıl açık vermesi anlamına geliyor. Ekonomik gerileme olduğundaysa bu durum bütçede daha da fazla baskı oluşturuyor.

Bu yılın başında Yunanistan’da binlerce kişi hükümetin emeklilik maaşlarını düşürmesi üzerine sokaklara dökülmüştü. Bazı Avrupa ülkeleri ve Amerika emeklilik maaşlarını azaltmaya ek olarak emeklilik yaşını yükseltmeyi ve vergileri artırmayı planlıyor. Ben Veghte, göçün bir başka çözüm yolu olacağı görüşünde. Veghte ”Çalışanların sayısını artırarak emeklilerle çalışanların oranını dengelerseniz sistemi kendi kendi besler hale getirebilirsiniz,” şeklinde konuşuyor.

Tüm dünyada, hükümetlerin şimdiki ve gelecek nesillerin emeklilik yıllarını güvence altına almak için zorlu politikalar uygulaması gerekecek.

XS
SM
MD
LG