Erişilebilirlik

Dört Milyona Yakın Mülteci Çocuk Eğitimden Yoksun


“Birleşmiş Milletler koruması altında olan çocuklardan yaklaşık 4 milyonu okula gitmiyor.” Bu tespit Birlemiş Milletler’e ait. Örgütün yayınladığı son rapora göre, savaş ve çatışmalar nedeniyle evlerinden olan çocukların önemli bir bölümü, eğitim olanağından yoksun.

Birleşmiş Milletler Mülteci Dairesi’nin yayınladığı rapor, savaş ve çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kalanların karşılaştığı zorlukları bir kez daha ortaya koydu.

Dört Milyona Yakın Mülteci Çocuk Eğitimden Yoksun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Rapora göre Birleşmiş Milletler himayesi altında olmasına rağmen 3 milyon 700 bin çocuk okula gidemiyor, hatta en temel eğitimi bile alamıyor.

Bir başka deyişle, savaş ve çatışmalardan kaçan çocuklar sadece evlerini değil okullarını, eğitimlerini, bir anlamda geleceklerini de kaybediyor.

Durum, çocukların yaşı ilerledikçe daha da kötüleşiyor. Yüzde 50 olan ilkokula gitme oranı, ortaokul yaşında yüzde 22’ye düşüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Mülteci çocukların yüzde 50’si ilkokula gidemiyor, yüzde 22’si ortaokula gidebiliyor ve sadece yüzde 1’i üniversite eğitimi alıyor, bu, savaş ve çatışmaların genç kadın ve erkekleri nasıl cezalandırdığını gösteren bir durum” dedi.

Mülteciler için eğitime erişim, nüfusun artması ve yeterli kaynak sağlanamaması nedeniyle daha da zorlaşıyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre okul yaşındaki çocukların sayısı 2014’te yüzde 30 arttı. Bu, 20 bin yeni öğretmene ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor.

Filippo Grandi, gıda, su, barınmanın mülteciler için öncelik olduğunu söyledi ancak eğitimin ihmal edilmesi durumunda umutsuzluğun arttığını söyledi.

Birleşmiş Milletler raporuna göre eğitim, çocuk evliliklerini, çocuk işçiliğini ve erken hamileliği azaltıyor.

Raporda, 1 milyon 700 bin Suriyeli mülteci çocuktan yarısından çoğunun, yani 900 bininin okula gidemediği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, bu yıl Suriyeli mülteciler için 4,54 milyar dolar yardım talebinde bulundu. Bu rakamda eğitim için ayrılan miktar 662 milyon dolar. Ama Haziran ayı itibarıyla Birleşmiş Milletler bu rakamın sadece yüzde 39’unu elde edebildi.

Raporda, mülteci çocuklar için, ülkelerden öngörülebilir, uzun vadeli, öğretmen sağlayabilecek daha iyi plan yapılması talep ediliyor. Mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere, çocuklara kendi ulusal eğitim sistemlerinde dersler verilmesi de tavsiye ediliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG