Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan Dört medya Kuruluşuna Yasak


Başkan Donald Trump, Cuma günü, Washington’da düzenlenen Muhafazakar Politik Hareket Konferansı’nda bir konuşma yaptı ve yine medyaya yüklendi. Trump gazetecilerin kaynaklarını açıklamadan haber yapmasına izin verilmemeli dedi.

Bu konuşmanın ardından, CNN, New York Times, Los Angeles Times ve Politico, Buzzfeed gibi medya kuruluşlarına Beyaz Saray’da düzenlenen bilgilendirme amaçlı basın toplantısına katılma izni verilmedi. Bunun üzerine Associated Press haber ajansı ve Time dergisi de kararı protesto amacıyla bilgilendirme toplantısına katılmadı.

Muhafazakar seçmenlerin en büyük yıllık toplantısı olan etkinlikte Trump kendisine destek veren binlerce kişiye hitap etti. Konuşmasında medyayı kaynağı belli olmayan haberler yaparak kendisini kötü göstermekle suçladı.

Trump “Uydurma haberler yazan ve uydurma kaynaklar kullananlara karşıyım. Bu kişilerin kaynaklarının isimlerini açıklamadan haber yapmalarına izin verilmemeli. O zaman kaynaklarının gerçek olmadığı belli olacak,” dedi.

Gazeteciler genellikle haber yaptıkları konular gizli bilgiler içeriyorsa kaynaklarının isimlerini kullanmıyor. Bu uygulama, haberin kaynağı olan kişi ya da kişileri tepkilere karşı korumayı amaçlıyor.

Trump konuşmasında Washington Post Gazetesi’ne de atıfta bulundu. Gazete eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in Rusya’nın Washington büyükelçisi ile görüşmesinde bu ülkeye uygulanan yaptırımlar konusunun konuşulmasına ilişkin yanlış bilgi verdiğini yazmıştı. Gazete bu haberini isimlerini paylaşmadığı halen görevde bulunan ve ayrılmış olan 9 farklı istihbarat görevlisine dayandırmıştı.

Trump, bu 9 kişinin haberi yapan muhabir tarafından uydurulduğunu söyledi.

Trump “Kaynakları uyduruyorlar. Bunlar gerçekten sahtekar insanlar,” dedi.

Başkan Trump, Amerikan anayasasını en çok seven kişinin kendisi olduğunu ama gazetecilerin anayasadaki koruyucu maddelerin arkasına sığınarak kendisi hakkında yalan haberler yaptıklarını ileri sürdü.

Trump “Bu haberleri yapanların çoğunluğu büyük medya gruplarının mensupları ve kendi gündemleri var. Sizin gündeminiz ile ilgilenmiyorlar. Bu gazeteciler toplumu temsil etmiyor ve asla da etmeyecekler. Biz bu konuda bazı adımlar atacağız,” dedi.

Bu ifadelerinin ardından da Donald Trump “Biz her alanda vatandaşlarımızı ilk sıraya koyan bir ulusuz ve öyle de olacağız” diye konuştu.

Trump’ı dinleyen kalabalık grup da bu ifadelere “Amerika, Amerika, Amerika” diye sloganlar atarak karşılık verdi.

Öte yandan Başkan Donald Trump, Meksika sınırına duvar örülmesiyle ilgili olarak da inşaatın en kısa zamanda başlayacağını söyledi ve “Bu konuda belirlenen takvimden önde gidiyoruz,” dedi.

Trump göçmen politikasıyla ilgili olarak da amacının kötü niyetli insanları, uyuşturucu satıcılarını ve katilleri Amerika’dan uzak tutmak olduğunu söyledi.

Yeni uygulanmaya başlanan göçmenlik kuralları ile sınırdışı edilenlerin geri dönemeyeceğine dikkat çekti ve “Geri gelmelerine izin vermeyeceğiz, artık geri gelemeyecekler,” dedi.

10 yıl aradan sonra Cumhuriyetçiler’in hem Beyaz Saray’ı almış olmaları hem de Kongre’de çoğunlukta olmaları ve buna ek olarak Trump’ın yaptığı konuşma her yıl düzenlenen muhafazakarların toplantısına bu yıl ciddi anlamda bir heyecan kattı.

Başkan Yardımcısı Mike Pence de Beyaz Saray’da biraraya geldiği muhafazakar kesim temsilcilerine “Medya ve Demokrat Parti hala Başkan Trump ve muhafazakar kesimi görmezden gelmeye çalışıyor. Şimdi muhafazakarların bu ülke için en iyi seçenek olduğunu göstermenin vaktidir. Bu sayede daha çok iş, daha az vergi, güçlü bir ordu ve anayasaya saygı hakim olacak,” dedi.

Milliyetçi gündem

Perşembe günü yine muhafazakar kesimin düzenlediği bir toplantıya katılan ve pek kameralar karşısında görünmeyen Beyaz Saray Baş Stratejisti Steve Bannon da medyayı eleştirdi. Bannon medya ve muhalefetle “hergün bir kavgaya hazır olun” mesajı verdi.

Bannon “Medya, Trump’ın ulusalcı ekonomik gündemine karşı çıkıyor bu sebeple hergün yeni bir kavga olacak,” diye konuştu.

Beyaz Saray Genel Sekreteri Reince Priebus da Bannon’a destek verdi. Trump’ı Cumhuriyetçilerin ve muhafazakarların birleşim noktası olarak adlandıran Genel Sekreter “Şunu söylemeliyim Steve ve benim gibi eğer Cumhuriyetçi Parti ve muhafazakarlar biraraya gelirse o zaman kimse bizi durduramaz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG