Erişilebilirlik

Donald Trump Resmen Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı


Dün gece Kurultay'a gelmeyen Donald Trump'ın kızları Ivanka ve Tiffany Trump'la oğulları Eric ve Donald Trump Jr. babalarının adaylığının resmileşmesini kutluyor
Dün gece Kurultay'a gelmeyen Donald Trump'ın kızları Ivanka ve Tiffany Trump'la oğulları Eric ve Donald Trump Jr. babalarının adaylığının resmileşmesini kutluyor

Ohio eyaletinin Cleveland kentinde devam eden Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın ikinci gününde Donald Trump, partinin resmen başkan adayı ilan edildi.

Dün kurultayın ikinci gecesinde ekonomi konularına ağırlık verilmesi planlansa da, partinin söz alan önemli isimleri Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’a yüklendi.

Donald Trump Resmen Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Konuşmacılar arasında Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Paul Ryan, New Jersey Valisi Chris Christie, eski başkan aday adayı Ben Carson ve Trump’ın kızıyla oğlu, Tiffany ve Donald Trump Jr. vardı.

Kurultayın bitmesine bir gün kala, yani bu gecenin ana konuşmacısıysa, Trump’ın kendisine başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği, Indiana Valisi Mike Pence olacak. Pence’den önce Temsilciler Meclisi’nin eski başkanı Newt Gingrich de konuşacak. Gingrich’in de adı bir ara Trump’ın başkan yardımcısı adayları arasında geçmişti.

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nın bu akşamki oturumunda konuşmacılar arasında Trump’ın önseçimlerdeki en azılı muhalifleri de olacak. Aralarında Florida Senatörü Marco Rubio ve Texas Senatörü Ted Cruz gibi isimler de konuşma yapacak. Özellikle Rubio ve Cruz, Trump’ı en ağır eleştiren ve delege tercihini son ana kadar değiştirmek için çabalayan iki Cumhuriyetçi Partili politikacı oldu. İkisi de kampanya boyunca Trump’ın en ağır hakaretlerine maruz kalan isimlerden.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Paul Ryan
Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Paul Ryan

Dün gecenin konuşmalarında Cumhuriyetçiler, rakip Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’a yüklendi, Clinton’un Başkan Barack Obama’nın “başarısız” diye nitelendirdikleri politikalarını devam ettireceklerini vurguladı. Clinton’u “yalancı” diye tanımlayan Cumhuriyetçi liderler, eski Dışişleri Bakanı’nın e-posta skandalıyla ülkeyi tehlikeye attığını savundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Demokratlar’ın sürekli ülkeyi kutuplaştırdığını öne sürdü, Clinton seçilirse “üçüncü Obama dönemi başlayacak” diye konuştu. Ryan siyaset dışından gelen Donald Trump’ı destekleyip desteklemememe konusunda uzun süre karar verememişti. Nitekim bu durum Clinton kampanyasının da gözünden kaçmadı ve Twitter’da kendisine şu yanıt verildi: “Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump’ın bölücü söylemi ve tehlikeli politikalarına defalarca saldırmak yerine, siyaseti ülkesinin üzerine koydu ve tüm kalbiyle Donald Trump’ın başkan adaylığını desteklemeye karar verdi.”

New Jersey Valisi Chris Christie
New Jersey Valisi Chris Christie

Clinton’a yüklenen bir başka konuşmacı New Jersey valisi Chris Christie de, Demokrat Partili adayın kendi sırlarını ülke sırlarından daha üstün gördüğünü iddia etti. Clinton'u "bencil ve kötü karar sahibi" diye niteleyen Christie, eski Dışişleri Bakanı'nı Libya, Suriye ve diğer bölgelerdeki dış politika kararlarından dolayı eleştirdi.

Hillary Clinton gelecek hafta Demokrat Parti’nin Philadelphia eyaletinde yapılacak ulusal kurultayında resmen başkan adayı olarak gösterilecek. Clinton’un başkan yardımcısı adayını cuma günü açıklaması bekleniyor.

Dün kurultay salonunda yapılan delege oylamasında Donald Trump, delege salt çoğunluğu olan 1237’nin üstünde oy kazanarak adaylığını resmileştirdi. Kurultay öncesinde kimin aday gösterileceği konusunda “acaba mı?” soruları ortaya atılsa da, ortaya çıkan sonuç zaten bu önseçimlerde delege salt çoğunluğunu garantileyen Trump için değişmedi. Dün geceki oturuma videokonferans aracılığıyla katılan Trump kimseyi hayal kırıklığına uğratmayacağını söyledi.

Donald Trump asıl konuşmasını kurultayın son gecesi olan yarın yapacak.

Sacit Tarar
Sacit Tarar

Sürpriz konuşmacı

Dün geceki Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın sürpriz konuşmacısı bir Müslümandı. “Trump için Müslümanlar” adlı grubun kurucusu Sacit Tarar “Ülkemizi geri almak için hep birlikte dua edelim” diye konuştu.

Donald Trump’ı Amerika’nın güçlü lideri yapması için podyumda dua eden Tarar’a bazı delegeler de katıldı. Tarar’ın temsil ettiği grup, Donald Trump’ın göçmenlik ve terör konularında Müslüman topluma en açık dille seslendiğini savunuyor.

Bir Müslüman’ın Donald Trump’ın adaylığının ilan edildiği gece Cumhuriyetçi Parti kurultayında konuşması Trump kampanyası için önemli bir kilometre taşı oldu. Cumhuriyetçi adayın önseçim sürecinde Müslüman göçmenler ve terör tehdidi hakkında yaptığı sansasyonal yorumların yanı sıra “Müslümanlar bizden nefret ediyor” açıklaması, Müslümanlar’ın Amerika’ya alınmaması, Amerika’daki camiler ve Müslümanlar’ın fişlenmesi yönündeki açıklamaları büyük tepki toplamıştı.

Cumhuriyetçi Parti Kurultayı'yla ilgili ayrıntıları Hülya Polat'ın 'Gökkuşağı adlı bloğunda da okuyabilirsiniz:

http://blogs.voanews.com/turkish/gokkusagi/2016/07/19/cumhuriyetci-parti-kurultayinda-neler-oluyor/

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG